Foto: Pontus Lundahl/TT

Kents sista Grammisgala

Uppdaterad
Publicerad

I december gjorde den hyllade rockgruppen Kent sina sista konserter. På Grammisgalan ikväll är de nominerade i flest kategorier.

Under sin 25 år långa karriär har bandet tagit hem nästan 20 grammisar, och ikväll har de chans på ytterligare fem. Men redan förra året tog Sveriges största rockband farväl av publiken.

– Deras sista album är ju helt fantastiskt, så allt annat vore konstigt om de inte var nominerade i flera klasser. Det säger ju ganska mycket om deras dominans att de är nominerade i så många kategorier, säger Jonna Bergh journalist och Kent-fan.

Grammisgalan 2017

Chans i fem kategorier

Kent är nominerade i kategorierna årets album, årets artist, årets rock, årets musikvideo med Adam Berg och Jocke Berg är nominerad som årets textförfattare.

– Jag tror att de har ganska stor chans i alla kategorier, jag hoppas att det blir i kategorierna där de är nominerade som band istället för Jockes egen nominering. Kent som band unnar nog väldigt mycket någon annan sina grammisar. Men alla vi som älskar Kent vill ju att de ska få de där grammisarna, säger Jonna Bergh.

Upp till juryn – inte lyssnarna

Ser man till strömningstjänsten Spotifys lyssnare, är det Kent som har störst chans att vinna i kväll. Kent är det band, av de nominerade artisterna, som har spelats mest i Sverige under 2016, rapporterar TT. Men ser man till lyssningar i världen är den Grammis-nominerade med störst chanser Zara Larsson.

Men vilka som vinner grammisarna, är faktiskt inte upp till lyssnarna utan istället är det Grammisjuryn som avgör vilka som lämnar galan som vinnare.

Läs mer: Här är alla Grammis-nomineringar

”Efter det här är det verkligen, verkligen över”

– Kent är det band som vunnit allra flest grammisar någonsin. Att de får någon eller några grammisar ikväll är ju bara pricken över i-et. Det här ju det absolut sista som händer med Kent. Efter det här är det verkligen, verkligen över. Det är en utdragen begravning, den absolut sista vickningen, säger Jonna Bergh.

Kommer de tillbaka?

– Nej, det kommer de inte göra. Aldrig. Jag förstår att man hoppas och att man inte vill att det ska vara slut. Men de kommer inte komma tillbaka. De är så bestämda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grammisgalan 2017

Mer i ämnet