Foto: TT

Kim Gordon skriver självbiografi

Publicerad

Hon var medlem i det inflytelserika amerikanska rockbandet Sonic Youth i 30 år och ena halvan av rockvärldens kanske mest beundrade musikerpar. Boken kommer ut i februari 2015.

I slutet av 70-talet flyttade Kim Gordon från Kalifornien till New York för att bli konstnär. Hon blev tagen av den experimentella musikscenen och det dröjde inte länge förrän hon började spela med olika band. 1981 startade hon Sonic Youth med pojkvännen Thurston Moore, och det var starten på en 30 år lång karriär som ett av de mest inflytelserika rockbanden någonsin. Sonic Youth experimenterade med oljud, improvisation och kunde ibland ha med upp till trettio gitarrer till varje konsert. Kim Gordon blev snabbt en förebild för kvinnor i musikvärlden.

2011 blev slutet för både bandet och Kim och Thurstons äktenskap. I ”Girl in a Band” kommer hon för första gången att berätta historien om sitt liv, inklusive uppbrotten från både banden och sin man. ”Girl in a Band” kommer ut den 24 februari 2015 i USA. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.