Paul Stanley: ”Kiss är mer än ett band – det är en livsstil”

Få rockband har en så nära relation till sina fans som Kiss. Kulturnyheterna var med när några av de största – och äldsta fansen – mötte bandet i Stockholm i helgen. 

Det har gått 44 år sedan Paul Stanley var med och bildade bandet som kom att förändra rockmusiken. Nu är bandet i Sverige på ett av sina många besök sedan 1976 och spelar i Göteborg under onsdagen.

Redan i helgen träffade bandet ett antal hängivna fans under en spelning i Stockholm, och enligt Paul Stanley har bandet påverkat mer än bara musikhstorien.

– Kiss är mer än ett band – det är en livsstil och en filosofi. Jag brukar säga att band gör musik men ett fenomen påverkar samhället. Kiss handlar om att stärka människor, att visa dem att de kan lyckas, berättar han för Kulturnyheterna.

”Har alltid tagit hand om vår publik”

Till en början hade Kiss en del motvind, men de var snart ett av världens största band med över 100 miljoner sålda skivor och otaliga andra produkter med Kissloggan på. Och just fansen spelar en viktig roll för Kiss framgång, enligt Paul Stanley.

– För alla de som är här har Kiss betytt mycket – och vice versa. Vi har alltid tagit hand om vår publik. Tanken var att vi skulle vara det där bandet vi aldrig själva såg. Bandet som kombinerade ett häftigt bildspråk med musik och som behandlade fansen med uppskattning och respekt.

Tommy Thayer, Paul Stanley, Eric Singer och Gene Simmons. Foto: TT

Enligt Paul Stanley var den nära relationen till fansen också något nytt när bandet startade.

– På den tiden behandlade band sina fans som skit. De ansåg att de gjorde dem en tjänst genom att ge dem en konsert. Men det är ju fansen som gör oss en tjänst genom att komma till konserterna. Så på ett sätt skapade vi en ny måttstock för vad fans kan förvänta sig från alla artister – inte bara av oss, berättar han för Kultunyheterna.

”Har kammat hem storvinsten”

Sedan Kiss bildades 1973 har bandet turnerat ett otal gånger och får fortfarande nya fans. Och enligt Paul Stanely, som säger att det inte är aktuellt att sluta spela, är det uthållighet som vinner i det långa loppet.

– För mig är det här mer ett maratonlopp än en sprint. Att nå framgång är inte så svårt – det som är svårt är att behålla den. Världen är full av människor som har dykt upp och försvunnit – de som har lyckats hålla sig kvar är klassiker inom rocken. Och jag är i ett fantastiskt sällskap. Folk som jag respekterar och som respekterar mig är band som inspirerat mig, och nu är jag en av dem. Så jag har kammat hem storvinsten.

Se även K-special ”Kiss och gitarristen som försvann” på SVT Play.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer