Foto: Jonas Ekströmer / TT

Konflikten om idolernas kontrakt trappas upp – igen

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Musikförbundet och produktionsbolaget Fremantlemedia trappas upp ytterligare. Nu ställer sig förbunden i 6F, ett samarbete mellan flera LO-förbund, bakom Musikerförbundets krav på kollektivavtal för deltagarna i ”Idol”. ”Om arbetsgivarna inte hörsammar Musikerförbundets krav är 6F beredda att överväga åtgärder”, skriver 6F i ett pressmeddelande.

I veckan gick Musikerförbundet ut med ett pressmeddelande där de hotar med stridsåtgärder som strejk nästa vecka om inte deltagarna i TV4:s ”Idol” får bättre villkor. Musikerförbundet vänder sig bland annat emot det förbundet kallar ”slavlöner” och ställer krav på kollektivavtal. Produktionsbolaget bakom ”Idol”, Fremantlemedia, hänvisar i stället till att de precis som i andra liknande tv-tävlingar använder sig av medverkandeavtal och kallar ersättningen ”rimlig”. Bolaget har meddelat att de inte avser att teckna kollektivavtal.

”Skamligt”

Nu trappas konflikten upp ytterligare. I ett pressmeddelande skriver 6F, fackförbund i samverkan, att de ställer sig bakom Musikerförbundet.

Strejkhotet mot Idol

– Det är oerhört upprörande och allvarligt att produktionsbolaget Fremantlemedia vägrar teckna kollektivavtal. Det är skamligt att man utnyttjar unga människors drömmar och erbjuder dom arbetsvillkor som är oacceptabla, oskäliga och som saknar motstycke i arbetslivet i övrigt, säger avtalssekreterarna i 6F förbunden i pressmeddelandet och uppmanar Fremantlemedia att sätta sig vid förhandlingsbordet.

6F är ett samarbete mellan fackförbund inom LO, Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko. Om inte arbetsgivarna hörsammar Musikerförbundets krav är 6F beredda att överväga åtgärder, skriver de.

Idol ställer sig bakom Freemantle

Musikerförbundet har varslat om strejk inför nästa veckas sändning i TV4. Mitt emellan kampen om avtalen i talangjakten står deltagarna.

Foto: Fredrik Sandberg / TT.

En av dem är Jesper Petersson som i Dagens Media berättar att han ställer sig bakom produktionsbolaget Fremantle. Han vänder sig också emot att Musikförbundet inte har haft någon som helst kontakt med honom inför stridsåtgärderna.

– Det är egentligen ganska surrealistiskt. Jag visste exakt vad jag gav mig in i. Det står kronor och ören i kontraktet. Jag hade kunnat välja att inte skriva på, säger Jesper Petersson till Dagens Media och fortsätter:

– När man strejkar måste det väl finnas en dialog med en facklig representant, så att man vet sina rättigheter och skyldigheter.

De kritiserade avtalen innebär bland annat att idolerna får en veckolön på 875 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejkhotet mot Idol

Mer i ämnet