Körsångare ska hjälpa flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Med kampanjen Choral aid vill Gustaf Sjökvists kammarkör engagera hela körsverige i flyktingkrisen. Om alla hjälpte till skulle man få in 60 miljoner.

För körsångaren Joel Ydring och hans fru började det hemma i tv-soffan och nyhetsbilderna av nödställda flyktingar.

– Jag satt och kände vanmakt som jag tror att många gör över att inte kunna hjälpa dem som flyr just nu, säger han.

#flykt

Hoppas på stort engagemang

Då föddes idén till kampanjen ChoralAid – att som kör samla in pengar till människor på flykt. Gustaf Sjökvists kammarkör skänker 100 kronor per korist till FN:s flyktingorgan UNHCR, och uppmanar andra körer att göra detsamma.

Eftersom runt 600 000 personer sjunger i kör i Sverige, skulle resultatet bli 60 miljoner kronor till flyktinghjälp, om alla körer hängde på.

– Det finns en jättekraft i de svenska körerna, det är en riktig folkrörelse. Här ägnar vi oss åt något som ger så mycket energi och kraft, som är passion och glädje, och som på så många vis innehåller den kollektiva tanken, att vi gör någonting tillsammans, säger Joel Ydring.

Just därför passar idén med en körkampanj till förmån för flyktingar så bra, menar han.

– Det är bra att lyfta ansvaret från körmedlemmen till hela kören. Ett kollektiv hjälper ett annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet