• Viktigt meddelande:

    Brand en avfallsanläggning med plast i Asarum, Karlshamns kommun, i Blekinge län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på SR P4 Blekinge. Läs mer

Metallica på scen i Göteborg 2015. Foto: TT

Kravet: Personliga biljetter till Sverige-konserterna

Publicerad

Metalgiganterna Metallica kommer till Sverige nästa år. Nu står det klart att biljetterna till de två konserterna i Globen kommer att vara personliga. Det är ett krav från Metallica, som vill garantera att biljetterna går till fansen – och inte till den omstridda andrahandsmarknaden.

På senare år har andrahandsförsäljningen av konsertbiljetter blivit en infekterad fråga i konsertsverige. Fans har kritiserat bokningsbolag för att biljetterna till populära konserter tar slut direkt – och sedan dyker upp till det mångdubbla priset på sajter som säljer andrahandsbiljetter.

Nu kräver Metallica att biljetterna till deras konserter i Sverige nästa år ska vara personliga, något som också blir verklighet, bekräftar konsertarrangören Live Nation. Det innebär att man får köpa max fyra biljetter per person till konserterna på Globen i Stockholm i maj 2018, och att de är knutna till den som genomför köpet.

– Den personen vars namn står på biljetterna måste vara med och kunna visa legitimation när sällskapet ska gå in. Man måste alltså inte veta exakt vilka man vill gå på konserten med, men man måste vara med för att de andra ska kunna komma in, förklarar Kristofer Åkesson, kommunikationschef på Live Nation i Sverige.

Inte unikt krav

Personliga biljetter är inte unikt, och har använts av bland andra Bruce Springsteen och Radiohead i samband med Sverigekonserter. Det har också lyfts fram som ett åtgärdsförslag från konsumentminister Per Bolund efter den hårda kritiken mot andrahandsmarknaden för konsertbiljetter förra året.

– Fler och fler artister försöker nu på olika sätt säkerställa att det är deras kärnfans som i första hand får tag i biljetterna, säger Kristofer Åkesson, och pekar på att Metallica ställt samma krav för hela sin världsturné.

Kan bli vanligare

Så varför gör konsertarrangörerna inte alltid såhär? Enligt Kristofer Åkesson handlar det dels om att man vill undvika kaos i samband med konserterna, när resultatet av att 50 000 personer ska visa legitimation kan bli långa köer. Men Metallicas lösning med personliga gruppbiljetter kan förändra den hållningen i framtiden.

– Vi kommer att utvärdera det här efter de här två evenemangen. Det här är en stor fråga internationellt i branschen, och en lösning vi förmodligen kommer se mer och mer av, säger Kristofer Åkesson.

– Vi utesluter alltså inte att det kommer ske på fler konserter. Det är samtidigt viktigt att man inte försvårar upplevelsen för kunderna. Det handlar om att hitta rätt väg framåt, och det är en intressant lösning som Metallica kommer med.

Enligt Live Nation kommer det inte gå att byta namn på köpta biljetter, därför går det heller inte att sälja dem vidare på andrahandssajter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Andrahandsbiljetter

Mer i ämnet