Foto: Henrik Montgomery TT (Montage)

Krisande Eurovision värvar Björkman

Publicerad

Eurovision song contest i Ukraina har drabbats av avhopp och konflikt.
Nu värvar produktionen Melodifestivalgeneralen Christer Björkman till att styra upp programmet.
– Jag är glad och smickrad, säger Björkman till Kulturnyheterna.

Årets Eurovision song contest hålls i Kiev i Ukraina, efter att Jamala från Krimhalvön tog hem vinsten i Stockholm förra året.

Produktionen har sedan start präglats av konflikt och avhopp. Den 13 februari lämnade 21 personer tv-bolaget NTU, som producerar tävlingen, i protest. Redan i november förra året, sade NTU-chefen Zurab Alasania upp sig, efter att ha larmat om att Eurovisong song contest äter en för stor del av tv-bolagets budget.

Med bara tre månader kvar till tävlingen, är det klart att ESC värvar Christer Björkman, tävlingsproducent för Melodifestivalen. Han tar sig an samma jobb i Kiev. Björkmans arbetsuppgift blir att producera de tävlande bidragen.

”Älskar projektet”

– Jag tackade ja därför att jag älskar projektet och jag gjorde det förra året så jag har det väldigt färskt i minnet. Det är ingen lång startsträcka att få igång maskineriet igen. Jag tycker det är kul, säger Christer Björkman.

Arbetet med ESC i Ukraina har präglats av problem. Varför ville du göra det ändå?

– Jag tror att vi kan få ihop det. Med teamet som de har byggt upp nu känner jag tillförsikt inför att det kommer att bli ett bra program. Problemen är mer på ledningsnivå och jag tror att om vi bara fokuserar på det vi ska göra, vilket är tv, så kommer det att bli bra.

Statligt blev public service

Bland medarbetare som hoppat av produktionen finns verkställande producenter, marknadschef och en säkerhetschef. I ett protestbrev, publicerat på Facebook, riktar några av avhopparna kritik mot en vice generaldirektör på foretaget för att ha ”stoppat arbetsgruppens uppgifter” och ”försenat processen” med arbetet inför Eurovision.

Efter revolutionen i Ukraina 2014, gjordes den tidigare statligt styrda televisionen om till det som nu är NTU, ett oberoende, offentligfinansierat tv-bolag.

Christer Björkman har varit tävlingsproducent för Eurovision song contest i Stockholm i fjol och i Malmö 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen

Mer i ämnet