Erykah Badu anses vara en av USA:s mest framgångsrika rnb-sångare. Foto: TT

Erykah Badu i kontroversiell intervju: ”Såg något gott i Hitler”

Publicerad

Under en intervju i amerikanska Vulture med rnb-sångerskan Erykah Badu tog samtalet en något oväntad vändning. På frågor om hur Erykah Badu ställer sig till de människor som begått onda handlingar, svarade hon att hon älskar Bill Cosby, och att Hitler trots allt var en duktig konstnär.
– Jag ser något gott i alla. Jag såg något gott i Hitler, sa sångerskan.

Frågorna tog avstamp i en kontrovers i samband med att Badu, under en konsert i Tel Aviv 2008, uttryckte sitt stöd för den afroamerikanska religiösa ledaren Louis Farrakhan.

Farrakhan leder det amerikanska politiska och religiösa samfundet Nation of Islam, NOI, och har flera gånger uttryckt sig antisemitiskt. Han kallade bland annat Hitler för en ”väldigt betydelsefull man” under en demonstration 1984.

– Jag står bakom allt jag sagt om Louis Farrakhan. Men jag är inte antisemit. Jag är humanist, jag ser gott i alla människor. Jag såg något gott i Hitler, sa Erykah Badu i Vulture-intervjun.

– Ursäkta?, svarade den uppenbart tagna reportern.

– Ja, det gör jag. Hitler var en fantastisk konstnär.

”Finns inga onda människor”

Erykah Badu, som är en av USA:s mest hyllade rnb-sångare och har medverkat som skådespelare i flera filmer, förklarade att hon tror att människor som uppfattas som onda i själva verket är skadade från tidigare erfarenheter.

Hon kommenterade också fallet komikern och skådespelaren Bill Cosby, som har anklagats för flera fall av våldtäkt.

– Jag älskar fortfarande Cosby, jag älskar allt han har gjort för den här världen, sa hon, och fortsatte:

– Människor kan göra onda saker, eller missbruka sin makt. Men är dessa människor alltigenom onda? Kanske. Det finns inga regler för hur vi borde tänka kring sådana här frågor.

”Tänker på historien om Jesus och Barabbas”

Sångerskan förklarade att hon, till skillnad från de flesta idag, försöker att inte välja sida i konflikter, utan lyssnar på alla sidor. Något som saknas i dagens samhälle, som präglas av en mobbmentalitet, menade hon.

– Jag tänker ofta på historien om Jesus och Barabbas. Jesus och Barabbas står på två olika sidor, och mellan dem tvingas folket välja vem som ska släppas fri. Somliga börjar ropa ”Barabbas!” och fler och fler stämmer in, eftersom det är tryggt att vara en del av majoriteten. När nya människor ansluter sig till folkmassan börjar de också ropa ”Barabbas!”, utan att veta varför. Det är en viktig lärdom för mig.

Efter stark kritik på sociala medier, har Erykah Badu försvarat sina uttalanden på Twitter. Där skriver hon bland annat att media förvränger hennes uttalande för att få klick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer