Stevie Wonder knäböjer i solidaritet med NFL-spelarna. Foto: AP

Kulturpersoner protesterar mot rasism i solidaritet med idrottarna

Publicerad

Amerikanska elitidrottare protesterar mot diskrimineringen av svarta i USA. De gör det genom att gå ned på knä under nationalsången vid matchens början.

Medan landets president vill att idrottarna ska få sparken, sluter fler upp i protesten.

Stevie Wonder och Pharell Williams är två av dem.

Omkring 200 spelare i den amerikanska fotbollsligan NFL knäböjde med knuten näve under nationalsången på 14 olika matcher som spelades på söndagen.

Anledningen är den strukturella diskrimineringen av svarta i USA.

Protesten föddes för ett år sedan när NFL-stjärnan Colin Kaepernick vägrade resa sig till ”The star spangled banner” med höger band på hjärtat. Istället gick han ned på knä för att uppmärksamma polisvåldet mot svarta efter flera uppmärksammade skjutningar med dödlig utgång.

LÄS MER: NFL-protester växer – Trump i nytt utspel

I takt med att fler och fler elitidrottare inom flera olika sporter väljer att ta till samma gest före match, har landets president Donald Trump reagerat starkt.

I helgen uppmanade Trump ägarna i NFL att sparka de protesterande spelarna, och publik att bojkotta matcher så länge spelarna fortsätter att agera vad han beskriver som respektlöst mot nationen och flaggan.

Nu ansluter sig kulturen till protesterna mot rasismen.

LÄS MER: Black lives matter-rörelsen har nått Sverige

I helgen har musikerna Pharrell Williams och Stevie Wonder knäböjt i samband med konserter i solidaritet med idrottarna.

– I kväll går jag inte bara ned på ett knä, jag står på båda mina knän och jag gör det för Amerika, sa Stevie Wonder från scenen under Global citizens festival i New York.

I Virginia gjorde Pharrell Williams samma sak under sitt framträdande på en konsert som uppmärksammade protesterna mot nazistiska demonstranter i Charlottesville i somras.

– Om jag vill gå ned på knä nu för människorna i min stad och min stat – så gör jag det. Det är det flaggan är till för, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.