Kvinnliga artisterna: ”Glöm inte bort oss!”

Uppdaterad
Publicerad

Artister som Robyn, Lykke Li och Min Stora Sorg efterlyser kvinnor i den nedtecknade musikhistorien.

”Glöm inte bort oss när historien skrivs!”. Så lyder rubriken på en debattartikel i Aftonbladet, undertecknad av 157 svenska kvinnliga artister.

Bland namnen finns Robyn, Lykke Li, Nina Persson, Titiyo och Rebecca & Fiona. Artikelförfattarna har tröttnat på vad de kallar för en ständigt felskriven musikhistoria.

– Vi har skrivit den här debattartikeln för att vi tror att den kan förändra. Förändra musiklivet i Sverige. Förändra för många kvinnor och flickor att våga ta plats, men att den också kan förändra hur journalister och författare beskriver det som händer nu så att historien faktiskt kan börja om på nytt från och med nu, säger Anso Lundin.

157 mot ”historieförvanskning”

Anso Lundin är albumaktuell under artistnamnet Min Stora Sorg och en av de 157 kvinnliga musiker som vill sätta stopp för historieförvanskningen.

De menar att det funnits betydelsefulla kvinnor i musikhistorien som felaktigt hamnat i skymundan.

Artisterna lyfter fram exempel som bluesgitarristen Memphis Minnie (känd för låtar som ”Frisco Town”) och elektropionjären Delia Derbyshire (bakom låtar som ”Love Without Sound”).

”Viktigt att sanningen kommer fram”

Anso Lundin menar att det saknas kvinnliga förebilder i den nedtecknade musikhistorien:

– När nån berättar något, om den här låtskrivaren till exempel – ”har du koll på henne?” – så har jag absolut ingen koll. Trots att jag är en kvinnlig musiker som är intresserad av kvinnors historia, så finns det så många som jag aldrig hört talas om.

– När jag började göra musik själv och ta den platsen har jag känt mig ensam i det. Och det är med hjälp i att vi är flera som jag faktiskt vågar. Därför väldigt viktigt att sanningen kommer fram. Det är det det handlar om, säger Anso Lundin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.