R Kelly och Lady Gaga framför Do what u want på American music awards 2013 Foto: AP/TT

Lady Gaga ber om ursäkt för samarbete med R Kelly

Uppdaterad
Publicerad

Lady Gaga ber om ursäkt för att ha samarbetat med R Kelly och tar bort låten Do what u want från strömningstjänster.

Det sker efter att flera anklagelser har riktats mot artisten i en ny dokumentär.

Filmen Surviving R Kelly har uppmärksammats stort efter att den premiärvisades på tv-kanalen Lifetime i USA förra veckan.

Det är en dokumentär, producerad av regissören och musikkritikern Dream Hampton, om sångaren i vilken flera kvinnor anklagar honom för sexuella övergrepp och maktmissbruk. Anklagelserna riktades offentligt mot artisten redan förra året, men har inte har blivit föremål för utredning av polis.

”Jag är ledsen”

Efter dokumentären ber Lady Gaga om ursäkt för samarbetet med R Kelly och meddelar att låten Do what u want, som hon gjorde tillsammans med R Kelly till albumet ARTPOP 2013, kommer att tas bort från flera strömningstjänster. På Twitter skriver hon:

”Jag är ledsen, både för mitt dåliga omdöme som ung och för att jag inte sagt någonting tidigare”, skriver Lady Gaga på Twitter.

Något åtal mot R Kelly har inte väckts med anledning av anklagelserna i dokumentären efter att den sändes i USA, men amerikanska åklagare uppmanar vittnen att kontakta polisen, skriver The New York Times.

För tre år sedan gjorde Lady Gaga själv en låt om våldtäkt. Hon har tidigare berättat om att hon utsattes för en våldtäkt som 19-åring.

Inte misstänkt för något brott

R Kelly själv har inte kommenterat dokumentären men har tidigare nekat till anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp som har riktats mot honom. Under metoo-rörelsen för ett år sedan spreds kampanjen Mute R Kelly, alltså Tysta R Kelly på internet med uppmaning att bojkotta artistens musik. Någonting som Spotify tog fasta på. R Kelly misstänktes aldrig för något brott i samband med kampanjen. 2008 friades han i domstol från barnpornografibrott efter åtal om att ha spelat in en sexvideo tillsammans med en 14-årig flicka år 2002.

Do what u want klättrade högt på topplistor för sex år sedan och framfördes live på bland annat Saturday night live och American music awards, skriver Pitchfork. Refrängen lyder ”Do what you want with my body”  – ”gör vad du vill med min kropp” och låttexten väckte mycket kritik redan när den kom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.