Laleh har gjort en egen version av Björn Afzelius ”Tusen bitar”. Foto: TT

Laleh gör ledmotiv till Afzelius-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

”Tusen bitar – en film om Björn Afzelius” premiärvisas i helgen.

Filmarna Stefan Berg och Magnus Gertten har gjort en film om nationalikonen och artisten Björn Afzelius.

Utifrån arkivmaterial och intervjuer med personer som stod honom nära, bland andra Mikael Wiehe, har filmarnas målsättning varit att skapa ett unikt porträtt av Afzelius som avled 1999.

Laleh gör nytappning av hiten

Inför förhandsvisningen av filmen som sker på festivalen Way Out West i helgen meddelar man nu att Laleh kommer stå för ledmotivet.

– Vi lyssnade på Björn under många somrar, så för mig känns det som hemma att sjunga den här. Det är väldigt tråkigt att Björn inte finns idag, men han lämnade en låtskatt efter sig som alltid kommer finnas med oss, skriver Laleh i ett mejl till Kulturnyheterna.

– Jag älskar texten, allting kan gå itu men ett hjärta kan gå i tusen bitar, så enkelt, så genialt. Jag frågade Anne Linnets som skrivit originallåten på danska om hon tyckte om den nya versionen och hon älskade den, nu önskar jag bara att Björn hade fått höra den, jag tror han hade gillat den.

Låten släpps på fredag men kan redan nu höras i en trailer till filmen.

Gjort populära covers tidigare

Laleh medverkade 2011 i Tv4:s ”Så mycket bättre”. I programmet gjorde hon populära covers på flera av de andra deltagarnas låtar och fick bland annat en stor hit med Eva Dahlgrens ”Ängeln i rummet”.

”Tusen bitar – en film om Björn Afzelius” har premiär den 5 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.