Artisten Lasse Flinckman. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Lasse Flinckman är död

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta After Dark-medlemmen Lasse Flinckman har dött. Han avled efter en tids sjukdom.
”Han har betytt mycket”, säger kollegan Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson.

Den tidigare dragshowartisten, som var en av medlemmarna i After Dark, gick bort måndagen den 18 april efter en tids sjukdom. Det berättar livskamraten Henrik Strömberg för Expressen:

– Jag vill tala om hur älskad han var av alla, vilken fantastisk människa han faktiskt var, det kan jag inte säga nog.

Lasse Flinckman och After Dark-kollegan Christer Lindarw nådde stora framgångar med sitt bidrag i Melodifestivalen 2004 där de uppträdde med bidraget ”La dolce vita” som kom på tredje plats i tävlingen.

Lämnade efter 30 år

Flinckman lämnade After Dark efter drygt 30 år. De sista åren bodde han i skånska Tågarp och drev kaféet Why not café i Landskrona. Kaféverksamheten blev en stor framgång.

Lars-Åke Wilhelmsson, även känd som Babsan, klev in i Lasse Flinckmans ställe när han bestämde sig för att hoppa av After Dark. I fyra år var han med i gruppen som Lindarws nya parhäst.

– Det tråkiga är att Christer (Lindarw) är nere i Thailand för att handla tyger till After Darks 40-årsjubileum nu, säger han.

– Jag tror att det var tänkt att Christer skulle försöka ha med Lasse på något sätt i showen, med bilder på honom eller något, men nu får de kanske göra en film.

”Han ringde efter QX-galan”

Lars-Åke Wilhelmsson hade sedan tidigare bestämt sig för att inte medverka i jubileumsshowen, eftersom det är ”Christer och Lasses livsverk”.

– Jag och Christer kom fram till att det var bäst, men jag tror att Christer hemskt gärna ville att Lasse skulle komma till premiären i Göteborg. Det här var en stor del av Lasses liv, säger han.

Enligt Lars-Åke Wilhelmsson hade Lasse Flinckman varit sjuk länge. De hade kontakt senast i januari.

– Han ringde mig efter att jag hade lett QX-galan. Humorn fanns kvar. Han var en underbar människa. En stor kille med stort hjärta som skrattade mycket.

”Han har betytt mycket”

Tillsammans med Christer Lindarw gjorde Lasse Flinckman skillnad med After Dark, är Lars-Åke Wilhelmsson säker på.

– Han har betytt mycket, för hela komma ut-grejen. Du vet ögonblicket när Christer Lindarw gör parodi på drottning Silvia och hon sitter där på Oscarsteatern, och sedan tar hon honom i hand och bilden kommer ut i media av en dragartist som tar drottningen i hand. Dragshowen gick från en gaynattklubbskultur till att bli folkligt, säger han.

– Förr fick man handskrivna brev skickade till sig. Från mammor eller farmödrar som skrev ”tack vare dig vågade min son, eller min dotter”... Har man fått ett sådant brev har man åtminstone gjort någonting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer