Led Zeppelins gitarrist Jimmy page och sångare Robert Plant under en spelning 1985. Foto: AP Bild

Led Zeppelin anklagas för plagiat

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska bandet Spirit anklagar Led Zeppelin för att ha snott delar av världshiten ”Stairway to heaven” från dem.

Enligt bandet Spirits advokat Francis Alexander Molofiy så påminner introt till ”Stairway to heaven” om deras låt ”Taurus”.

Advokaten vill stoppa den kommande återutgivningen av albumet ”Led Zeppelin IV”. Han vill också att Spirits avlidne gitarrist Randy California ska stå med i det kommande albumet som en av låtskrivarna till ”Stairway to heaven”, det rapporterar Rolling Stone.

Omnämnd som en av de bästa låtarna genom tiderna

Led Zeppelin och Taurus spelade ihop i slutet av 60-talet. Låten Spirit kom ut 1968 i samband med att banden hade gemensamma spelningar.

”Stairway to heaven” släpptes 1971 och är Led Zeppelins signaturmelodi. Låten har ofta blivit omnämnd i listor som en av de bästa låtarna genom tiderna.

Randy California från Taurus ska ha sagt i en intervju med Listener strax innan sin död att ”Stairway to heaven” är en stöld från honom. ”De tjänande miljoner på den låten men har aldrig ens sagt tack”.

Advokaten Molofiy vill att Led Zeppelin nu ska erkänna låtstölden och ge Randy California det omnämnade han förtjänar.

Lyssna på låten Spirit här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.