Foto: Sasha Kosmos/Europride

Lena Katina från ryska t.A.T.u uppträder på Pride

Publicerad

Under fredagskvällen Pride-uppträder bland andra Saara Aalto (Finlands Eurovision song contest-bidrag) och Lena Katina, ena halvan av tjejduon t.A.T.u som tävlade för Ryssland i ESC 2003. t.A.T.u gav ut sex album innan de splittrades, men rönte nästan mer uppmärksamhet för att de kysstes i en musikvideo än för sin musik.

– Jag blev inte så förvånad över att kyssen uppmärksammades, utan att vi överhuvudtaget fick uppmärksamhet, säger Lena Katina till Kulturnyheterna.

Det har hunnit gå 16 år sedan ryska duon t.A.T.u bestående av Lena Katina och Julia Volkova slog igenom med All the things she said. I videon är de klädda i skoluniform och kysser varandra, något som fick mer uppmärksamhet än duons musikaliska kvaliteter.

– Musiken blev uppmärksammad först, sen började folk se videon och det var provocerande, antar jag. Jag blev inte så förvånad över att kyssen uppmärksammades, utan att vi överhuvudtaget fick uppmärksamhet, säger Lena Katina till Kulturnyheterna.

Varken Lena Katina eller Julia Volkova är själva homosexuella och efter att duon splittrades skapade Julia Volkova rubriker när hon talade om homosexualitet i en intervju och sade att hon ”inte skulle vilja ha en homosexuell son”. Den tidigare bandkollegan Lena Katina replikerade på sin Facebook-sida och skrev att ”all kärlek är bra kärlek”.

”Har alltid funnits, kommer alltid finnas”

2013 infördes en lag i Ryssland som gjorde det olagligt att ”propagera för icketraditionella sexuella relationer inför minderåriga” och många vittnar om ett hårdnande klimat mot hbtq-personer. Men Lena Katina säger att rörelsen fortfarande finns och syns.

Tror du att det skulle ha varit möjligt med en kyss mellan två kvinnor offentligt i dag i Ryssland, som det var 2002?

– Jag har faktiskt inget bra svar på det. Jag vet att vi har gayklubbar och de är i gång och fungerar, jag uppträdde nyligen på en i St Petersburg. Jag tror inte att det är lika svårt som det var förr. Men det beror nog på. Vissa säger att det är lugnt och andra säger att läget är katastrofalt, men det finns ju massa homosexuella i Ryssland. Har alltid funnits och kommer alltid att finnas, säger Lena Katina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.