De senaste tio åren har Ryssland varit inblandad i flera konflikter – ofta med Ukraina. I bild: Jamala (ESC 2016) och The Tolmachevy Sisters (2014). Foto: Maja Suslin/Frank Augstein/TT

Fem Eurovision-kontroverser med Rysslandskoppling

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 februari kom nyheten att Ukrainas Eurovisionbidrag stoppas, eftersom artisten uppträtt i Ryssland och har spelningar inbokade där. Det är inte första gången politik kommer i till uttryck i Eurovision och de senaste tio åren har Ryssland varit inblandade i flera konflikter – ofta med Ukraina.

Eurovision song contest ska vara en opolitisk tillställning men det är inte alltid så lätt att hålla sig till reglerna när krig och konflikter pågår mellan deltagande länder. Ett land som ofta fått politiska pikar av missnöjda grannar under schlagerfesten är Ryssland.

2009 Georgiens bidrag stoppas – för politiskt

Under sommaren 2008 bryter krig ut i den georgiska republiken Sydossetien, som Ryssland inte vill erkänna som en del av Georgien.

Samtidigt ska Ryssland vara värd för kommande års ESC. Georgien ställer upp efter lång tvekan med bidraget We don't wanna put in av Stephane & 3G.

Titeln anspelar på Rysslands premiärminister Vladimir Putin och organisatören EBU meddelar snart att låten bryter mot regeln om politiska och kommersiella budskap. Georgien ombeds antingen skriva om texten eller skicka en ny låt. Georgien väljer att hoppa av tävlingen.

We don't wanna put in av Stephane & 3G var för politisk för ESC Foto: Skivomslag/Itunes

2014 Rysslands bidrag buas ut

Veckor efter den ryska annekteringen av Krim skickar Ryssland in sitt bidrag, duon The Tolmachevy Sisters med låten Shine.

Låten i sig är opolitisk men publiken i Köpenhamn buar ut artisterna och prideflaggor viftas med i publiken.

2016 Ukraina tar revansch

2015 deltog inte Ukraina i tävlingen på grund av de politiska oroligheterna i landet. Men 2016 är Ukraina tillbaka med artisten Jamala och numret 1944. Den handlar om Sovjets fördrivning av Krimtartarer på 40-talet, men många tolkar den också som en kommentar till Krim-annekteringen. EBU utreder och kommer fram till att låten inte strider mot reglerna.

För Kulturnyheterna bekräftar Jamala dock att hon skrivit låten på grund av Krim-annekteringen. Ukraina och Jamala vinner tävlingen.

2017 Ryssland ratas

Ukraina är värd och Rysslands bidrag till tävlingen är Flame is burning med artisten Julia Samojlova.

Hon nekas dock inresa till Ukraina eftersom hon tidigare spelat för ryska soldater på Krimhalvön under Krimkrisen. Ryssland drar sig ur tävlingen och skickar Julia Samojlova till Lissabon året därpå med ny låt.

Julia Samojlova nekades inresa till Ukraina 2017. Året därpå skickades hon till Portugal.

2019 Ukrainas Eurovisionbidrag stoppas av landets public service

Efter artisten Maruvs seger i ukrainska motsvarigheten till Melodifestivalen fick hon kritik för att hon uppträtt i Ryssland, har flera uppträdanden inbokade där, samt har kontrakt med Warner Ryssland.

Ukrainas public service-bolag försökte få artisten att skriva på ett avtal som tillfälligt hindrar henne från att uppträda i Ryssland, men hon skrev inte på kontraktet som hon menar skulle tvinga henne att delta i politisk propaganda.

Nu vägrar public service-bolaget ge artisten tillstånd att representera landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.