Webbexklusivt klipp. Intervju med Little Jinder om att göra musik på svenska. Foto: TT

Little Jinder gör skivdebut

Uppdaterad
Publicerad

Little Jinder stod för sommarens stora popindiehit ”Vita bergens klockor”, en hit hon nu följer upp med sin första skiva på svenska.

Josefine Jinder, känns för många bättre igen under sitt artistnamn Little Jinder.

Utbildad vid Paul McCartneys skola The Liverpool Institute of Performing arts, släppte hon för några år sedan en hyllad popplatta på engelska, nu är det dags för den svenska skivdebuten. En electropop-platta med arbetsnamnet ”Damp på Svenska”, fick slutligen titeln ”Little Jinder”.

”Otroligt utmanande”

– När jag gjorde min första låt på svenska så satt jag och skrattade åt hur sjukt det lät. Det är skämmigt att höra sig själv så tydligt, allt blev så himla personligt och det kändes så konstigt, säger Josefin Linder till Kulturnyheterna.

– Det går liksom inte att gömma sig bakom sitt modersmål och jag gillade den känslan, det kändes verkligen starkt och konstigt, samtidigt som mina produktioner kom fram tydligare. Det blev som om jag förstod vad jag höll på med och det kändes otroligt utmanande att vara så mycket sig själv.

– Att skriva på engelska var verkligen som att gömma sig, men att skriva på svenska blir på något vis så nära huden. Jag hittade något som jag tycker är jävligt kul att jobba med.

Ångest och eskapism

Hennes hitintills största hit ”Vita bergens klockor”, är en låt om eskapism och tvekan över att bli vuxen. En generationspop som kapslar in det moderna uttrycket kvartslivskris – alltså ångestperioden mellan 25 och 30 när man måste bestämma sig för sitt vuxna jag – det är det som Little Jinder sätter fingret på. Och hon har gjort allting själv.

– Jag har lärt mig att producera själv, och jag har aldrig spelat i band eller så. Musik är något jag sysslat med för mig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.