Livemusiken mest lönsam i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Länge har man pratat och skrutit om ”det svenska musikundret”. Men var är siffrorna som bevisar det? I den första, färska kartläggningen av Sveriges musikbransch väger konserterna tungt.

Än handlar inte den svenska musikbranschen och -exporten om några gigantiska summor. Hela branschen omsatte ganska blygsamma 5,2 miljarder kronor år 2010, och musikexporten omfattade 700-800 miljoner. Det kan jämföras med företaget Elektrolux omsättning samma år: 106 miljarder kronor.

Men handelsminister Ewa Björling (M) tycker ändå att musiken är viktig för Sverige, då den gynnar andra företag:

– Kreativa näringar genererar en positiv bild av Sverige, och också en positiv spiral för andra företag. Spännande att se att många stora företag använder svensk musik när man vill profilera sitt varumärke, till exempel Ericsson, säger hon till Kulturnyheternas Isak Klasson.

”Konsertdöden” en myt

De nya siffrorna kommer från Tillväxtverket och Musiksverige, som för första gången har försökt göra en mer ordentlig kartläggning av Sveriges musikbransch, i rapporten ”Musikbranschen i siffror”.

Kartläggningen visar bland annat att begreppet ”konsertdöden” är något av en myt. Konserter stod nämligen för den största delen, 53 procent, av den svenska musikbranschens intäkter år 2010. Nära 2,8 miljarder kronor spelades ihop, på allt från hårdrocksfestivaler till små kyrkspelningar.

Dessutom kan upphovsrättsorganisationen Stim se en ökning i konsertintäkterna sedan år 2004, som visar en årlig tillväxt på 4,3 procent. Dessa siffror speglar dock bara konserter där arrangören har betalat ersättning till Stim. Vissa konserter kan falla utanför uträkningen.

Fysiska skivor biter sig fast

År 2010 sålde fysiska skivor fortfarande bättre än den strömmade och nedladdade musiken tillsammans. Dock ser man att den strömmade musiken, som man kan lyssna på i tjänster som till exempel Spotify, blir allt mer populär. 2012 stod digital musik för 29 procent av världens musikförsäljning.

”Det svenska musikundret” är en fras som har spridit sig även utanför Sveriges gränser. Så hur det det ut med den svenska musikexporten? Att många svenska pop- och dansakter klättrar på utländska topplistor är redan ett faktum, och nu kan man se att mest exportpengar kommer in när svenskarnas låtar spelas upp utomlands.

Upphovsrätt störst inom exporten

Under 2010 tjänades nästan 473 miljoner kronor in via upphovsrätt. Runt 150 miljoner kronor kom från inspelad musik som såldes utomlands, och konsertintäkterna uppskattas till lite mindre. I rapporten påpekar man dock att flera succéproducenter och -låtskrivare inte räknas med, då de bor och jobbar utomlands.

Siffrorna i rapporten kommer bland annat från Stim, producenternas organisation Ifpi, Svenska musikläggareföreningen och Copyswede, som samordnar så att upphovsmän får ersättning när deras verk spelas i tv och radio.

Värt att notera är att konserter, uppspelningar, inspelningar och nedladdningar som görs utan att någon betalar avgiften till exempelvis Stim, hamnar utanför den här rapporten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.