Loreen med den ukrainska elektrogruppen Kazaky. Foto: TT

Loreens avklädda nummer hyllas

Uppdaterad
Publicerad

Loreen uppträdde med bar överkropp i Melodifestivalen. Med henne dansade den ukrainska elektrogruppen Kazaky. Genom sin konst har gruppen retat homomotståndare ända upp i den ryska regeringen.

Under Andra chansen i Helsingborg framförde Loreen sin nya singel ”Paper light”. Hon var klädd i ett par långbyxor, och hade endast svart tejp och utsläppt hår över brösten.

Med sig på scenen hade Loreen den ukrainska elektrogruppen Kazaky, iklädda höga klackar.

Melodifestivalen 2015

”Motståndare till naturen”

Kazaky framträder ofta i höga klackar och utforskar androgynitet i musikvideor. Deras konst har retat upp anti-gayröster i framförallt Ryssland. Kampanjer har startat mot dem, och regeringsrepresentanter har kallat dem för ”omoraliska” och ”motståndare till naturen”.

I oktober förra året fick en spelning i Kirgizistan avbrytas när anti-gayaktivister bröt sig in på klubben där de spelade.

På sin Twitter skrev Loreen innan lördagens framträdande:

”Male or female? #integrity #paperlight #kazaky #freedom #expression #sexuality #tonight #unlockthetruth #warriors”

Hyllades på sociala medier

Framträdandet hyllades i sociala medier och under lördagskvällen trendade Loreen på Twitter.

Kazaky verkade förutspå succén. Innan direktsändningen twittrade de (översatt):

”Rockar Melodifestivalen i kväll med Loreen och hennes mäktiga låt ’Paper light’. Missa inte detta fantastiska framträdande!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet