Lou Reed är död

Uppdaterad
Publicerad

Rocklegendaren Lou Reed har avlidit, skriver amerikanska magasinet Rolling Stone på sin hemsida.

Uppgiften bekräfas av hans musikagent Andy Woolliscroft.

– Jag är rädd att det är sant, säger han till Guardian.

Lou Reeds litteraturagent, Andrew Wylie, säger till nyhetsbyrån AP att Reed avled på grund av sina leverproblem. Tidigare i år tvingades han ställa in konserter då han genomgick en levertransplantation. Wylie lägger till att Reeds hälsa har varit bräcklig de senaste månaderna.

Lou Reed föddes i Brooklyn 1942 och blev genom gruppen Velvet Underground en av rockhistoriens främsta. 1996 valdes Velvet Underground i Rock and Roll hall of fame.

Som soloartist debuterade han 1972 med albumet Lou Reed. Redan året därpå släpptes singeln ”Walk on the wild side” som blev hans största kommersiella hit. Det senaste studioalbumet på egen hand släpptes 2007.

Dödshotad av Metallicafans

På senare år var han omtalad för sitt samarbete med albumet Lulu som släpptes för två år sedan. Då blev Lou Reed dödshotad av uppretade Metallicafans som var missnöjda med samarbetet.

– De hotar att skjuta mig, och det bara för att jag dök upp. De har inte ens hört skivan än, och de rekommenderar diverse sorters tortyr och död, sa Reed till USA Today när skivan släpptes.

Hyllas av kollegor

I sociala medier hyllades Reed stort när dödsbudet kom.

”RIP Lou Reed. En av de största artisterna i vår tid”, skrev komikern Ricky Gervais.

Musikern Ryan Adams nöjde sig med att skriva ”Lou Reed”.

Lou Reed efterlämnar hustrun Laurie Anderson, performance-artist och musiker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.