Foto: John Shearer/AP/TT

Madonna fyller 60 år – men varför får hon inte åldras i fred?

Publicerad

Idag fyller Madonna 60 år. Med en karriär från 80-talets början till i dag är hon en av popmusikens främsta giganter – the queen of pop. Men den aldrig avstannade karriären har länge präglats av något annat än just fokus på hennes musikaliska gärning. Hennes åldrande tycks vara ett sällan sinande ämne för diskussion. Varför då?

Iggy pop flänger runt barbröstad på scenen: ”En 18-åring instängd i en 71-årings kropp!”

Åldrande inom musikbranschen där det visuella är lika viktigt som musiken som spelas, eller faktiskt inom kulturen rent generellt, är en snårig historia. Något som i fallet Madonna kommit att bli ämnet på mångas läppar. För där Iggys bringa rätt och slätt beskrivs som sexig tvättbräda – djupanalyseras Madonnas händer och hud inpå bara skinnet med frågan: Varför tar hon inte sin ålder på allvar?

Normer kring kvinnligt åldrande är ett kapitel för sig. Instängande och uteslutande. Men begränsande inte minst. Också när det appliceras på en av världens främsta musiker. Världshitarna inom popmusiken har följt Madonnas låt-cv som ett lämmeltåg. Men hon har aldrig stannat till i karriären, hon har efter mer än trettio år i gemet aldrig närmat sig stupet. Gjort sig känd för nya stilar, kontroversiella ämnen och val om och om igen.

En ikon för generationer

Madonna är ensam på toppen av en popmusik-tron: En ikon för generationer som med brott mot konventioner och med det sexuellas närhet format och inspirerat unga följare att våga ta oväntade steg och utforska rum i offentligheten som tidigare varit stängda. Men ändå har hon i åratal reducerats till blott en kropp. En åldrande dito.

– Åldras inte, för att åldras är en synd. Du kommer att bli kritiserad, du kommer att bli smutskastad, och du kommer definitivt inte spelas på radion, bemötte Madonna åldersfixeringen mot henne och hennes medsystrar i ett tal i samband med att hon prisades till Woman of the Year på årliga Billboard Women in Music år 2016.

Är det den strömlinjeformande popmusikens fel, med sina ideal om evig ungdom och släta kinder som gjort intresset för just Madonnas kropp så stort? Hon vägrar stanna till och låta tiden definiera det hon står för. I en popmusikindustri där förutsättningarna byggs utifrån plast och yta är Madonna en av få som representerar både just detta – och det helt egna.

Betraktaren blir perplex.

Annan acceptans inom andra genrer

Inom andra genrer tycks åldrandet lättare bli en del av artistens person. Kanske särskilt inom rocken som nu under senare år kommit att definieras som åldrande i hela sin framtoning, grundgestalterna lägger av, lägger ned och ibland trillar de av pinn. Ofta kämpar de vidare, kvaliteten är tangerad men med nostalgins kraft återupplivas de.

Madonna fortsätter. I höst släpps hennes fjortonde album sedan debuten år 1983. Hon är 60 år och vi vet inte när hon tänker sätta stopp. Men vad är att ta sitt åldrande på allvar om inte att göra precis som man vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer