Madonna på natten VMA-gala Foto: AP

Madonna skulle hylla Aretha Franklin – pratade om sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Popdrottningen skulle hylla souldrottningen på nattens VMA-gala.
Nu kritiseras Madonna för att ha pratat mer om sig själv än om Aretha Franklin.

Det blev Madonna som fick hålla det stora hyllningstalet till nyligen bortgångna Aretha Franklin på MTV video music awards (VMA-galan) i New York. Men talet blev en lång berättelse om inte Arethas, utan Madonnas väg till toppen. Hur hon, precis som souldrottningen, började sin resa i Detroit – i Madonnas fall för att söka lyckan som professionell dansare. Sedan upphör mer eller mindre parallellerna mellan artisterna. Madonna drog istället anekdoten om hur hennes karriär började ta fart när hon fick ett erbjudande om att jobba som artist i Paris.

– Det lät bra, och jag ville bo i Paris och jag ville också äta lite god mat. Så, det var början på min karriär som sångerska. Jag reste till Paris, sa Madonna.

Pratade om klädval

Madonna berättade vidare om hur hon tröttnade på Paris och reste hem för att lära sig att spela gitarr. Mot slutet av sin monolog fick hon påminna publiken om att det faktiskt fanns en Aretha-krok.

– Och det är att inget av det hänt om det inte vore för vår lady of soul. Hon gjorde mig till vad jag är i dag, och jag vet att hon har influerat många andra i den här lokalen, sa Madonna.

Därefter följde en ny anekdot om klädval i samband med 1984 års VMA-gala, innan Madonna presenterade nomineringarna för Årets video. Då hade sociala medier gått i spinn med anledning av bristen på Aretha Franklin i Madonnas hyllningstal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aretha Franklin: 1942 - 2018

Mer i ämnet