Magnus Uggla version av ”Jag och min far” är Svensktoppens mest populära låt någonsin. Foto: Mats Bäcker

Magnus Uggla mest populär i Svensktoppens historia

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Ugglas låt “Jag och min far” är Svensktoppens mest populära låt sedan programstarten 1962.

– Den här omröstningen är lika stor att vinna för en artist som det måste vara för en idrottsman att få Jerringpriset. Men det måste blivit något fel. Nån måste ha hackat Svensktoppen, säger vinnaren Magnus Uggla i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.

Skrevs av Olle Ljungström

Låten ”Jag och min far” skrevs av Olle Ljungström 1997 och var med på hans platta ”Det stora kalaset” som kom året efter.

När Magnus Uggla framförde sin version i tv-programmet ”Så mycket bättre” fick han enormt gensvar. I december 2012 gick låten gick rakt in på Svensktoppens andraplats och klättrade veckan efter till förstaplatsen.

Låg på listan över tre år

Den låg sen på Svensktoppen i 161 veckor och var en av låtarna som plockades bort vid regeländringen i januari 2016 då maxtid på ett år infördes.

Och nu har den också hamnat på förstaplatsen på Svensktoppens guldlista, en lista över de mest populära låtarna i programmets 54-åriga historia.

Listan har tagits fram med hjälp av en jury på 1500 personer. Det var länge jämnt mellan ”Jag och min far”och Mando Diaos populära Frödingtolkning ”Strövtåg i hembygden”. Men rockbandet fick nöja sig med andraplatsen. Helen Sjöholms ”Gabriellas sång” kom på tredje plats.

1. Magnus Uggla “Jag och min far”

2. Mando Diao “Strövtåg i hembygden”

3. Helen Sjöholm “Gabriellas sång”

4. Lars Winnerbäck med Miss Li “Om du lämnade mig nu”

5. Miriam Bryant

“Ett sista glas”

6. Peter Jöback “ Guldet blev till sand”

7. Björn Skifs

“Håll mitt hjärta”

8. BAO med Helen Sjöholm “Du är min man”

9. Avicii “Hey brother”

10. Takida “Curly Sue”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer