Operasångerskan Malena Ernman kritisk till ny 500-kronorssedel. Foto: TT

Malena Ernman kritisk till ny femhundring

Uppdaterad
Publicerad

”Birgit Nilsson hade förtjänat en värdigare hyllning”. Det är Malena Ernmans dom om operaikonen på den nya 500 kronors-sedeln. ”Det är häpnadsväckande ”, skriver hon på sin Facebook.

I år får Sverige nya sedlar med nya motiv.

Karl XI åker ut från femhundringen, som istället pryds av operalegenden Birgit Nilsson. I bakgrunden syns en scen från den tyska kompositören Wagners opera ”Valkyrian ”.

Operasångerskan Malena Ernman har tidigare kritiserat firandet av kompositörens 200-årsdag, med anledning av hans antisemitiska åsikter.

– Främst för att han var Adolf Hitlers idol, men också för att jag är oändligt trött på den Wagnerfierade intellektualiseringen inom opera, sa hon till SVT då.

”Ledstjärna för Hitler”

Nu går Ernman till ny attack mot Wagner. Den här gången i sällskap med Birgit Nilsson på nya 500-kronorssedeln.

”Wagner är en av världshistoriens mest inflytelserika antisemiter. Han har ofta kallats för protonazist och var en av nazitysklands stora förebilder; både han själv och hans musik blev en ideologisk ledstjärna för Hitler och nazismen ”, skriver hon i ett inlägg på sin Facebook.

”Häpnadsväckande”

Malena Ernman hänvisar till en ökad antisemitism i dagens Sverige, och att det därför är opassande att blanda in Wagner i tillverkningen av nya sedlar.

”Att i det läget välja att pryda våra sedlar med en scen ur en minst sagt kontroversiell tonsättares verk är häpnadsväckande. Wagner anses av många vara en av världens största tonsättare och självklart ska vi spela hans verk i Sverige. Men han har ett symbolvärde som inte går att bortse ifrån. Birgit Nilsson hade förtjänat en värdigare hyllning.” Skriver hon.

Kulturnyheterna har sökt Malena Ernman, som avböjer att kommentera inlägget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.