Foto: TT & Malin Tvefeldt

Kvinnlig operasångare: ”Det är äckligt, men man går vidare”

Uppdaterad
Publicerad

I uppropet #visjungerut vittnar 653 kvinnliga sångare om en utbredd kultur av sexuella trakasserier inom svensk opera- och konsertmiljö.

– Man ska inte behöva säga “släpp mig” – det ska inte gå så långt, säger operasångaren Tove Dahlberg, en av kvinnorna som undertecknat uppropet, till Kulturnyheterna.

653 kvinnliga sångare går i Dagens Nyheter ut i ett upprop mot sexism i svensk opera- och konsertmiljö. I uppropet #visjungerut vittnar kvinnorna om sexuella trakasserier i en miljö där tystnadskulturen är utbredd, manliga sångare geniförklaras och dirigenter och regissörer hålls om ryggen när de begår övergrepp.

Tove Dahlberg är en av de kvinnliga operasångarna som skrivit under uppropet och berättar för Kulturnyheterna att hon har egna erfarenheter av sexuella trakasserier inom operavärlden, däribland på ett stort operahus utomlands.

Uppropet Vi sjunger ut

– En stor dirigent kom in i min loge när jag var ensam och började kyssa mig och skrattade när jag protesterade. Jag fick höra att han gett sig på tre andra tjejer i produktionen före mig. Då tänkte jag att jag måste berätta det för chefen, som sa att det var tråkigt – men att dirigenten var så viktig för operahuset att de inte kunde göra något.

”The show must go on”

Tove Dahlberg vittnar också om ett klimat där manliga operasångare mitt under pågående föreställning kan ta sig friheter med sina kvinnliga kollegor när det är dags för en scenkyss.

– De passar på att sticka in tungan eller tar på en på ett sätt som inte ligger i regin. Och man kan ju inte bryta en pågående föreställning och säga stopp – så gör man ju inte utan ”the show must go on”, säger hon till Kulturnyheterna.

Enligt Tove Dahlberg är liknande händelser är så vanliga att de internaliserats i miljön – och en osäker arbetssituation gör att man som frilansare befinner sig i ett utsatt läge.

– Man tycker att det är äckligt, men man går vidare. När man är frilans är man i en svag position som arbetstagare och då så många vill hålla på med opera så finns det alltid någon som kan ersätta en. Och eftersom man är beroende av att få jobb så vill man inte bli känd som någon som är jobbig.

”Hoppas på förändring”

Tove Dahlberg säger att hon nu hoppas att dagens upprop leder till en förändring av branschen och att man som arbetsgivare intar en nolltolerans mot varje form av sexuella trakasserier.

– Man ska inte behöva säga “släpp mig” – det ska inte gå så långt. Det ska ingå i alla kontrakt man skriver på att man vet att sexuella trakasserier inte är tillåtna. Annars förlorar man möjligheten att jobba på den institutionen.

– Från sångarhåll hoppas jag att vi står upp för varandra. Det här kan drabba både manliga och kvinnliga sångare och vi måste våga stå upp för varandra och bli starka som ett kollektiv trots att vi är frilansare. Vi hoppas att bollen som är i rullning ska få till en förändring, säger hon till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppropet Vi sjunger ut

Mer i ämnet