Journalisten och vännen skrev boken ”Freak” om Freddie Wadling. Foto: Privat/Robert Lagerström

”Man visste aldrig med Freddie”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Robert Lagerström kom 2005 ut med biografin ”Freak” om den folkkära sångaren Freddie Wadling. Boken beskriver ett liv kantat av utanförskap men också en hyllad musikkarriär.

Robert Lagerström som skrivit ”Freak – boken om Freddie Wadling” var också nära vän till artisten och har umgåtts med honom privat sedan början av 1980-talet.

– Jag var gammal punkare och han var Gud i musiksvängen. Jag skrev boken lite på vinst och förlust eftersom jag tyckte att han var en sådan talangfull person som förtjänade att uppmärksammas.

Boken bygger på flera möten och samtal mellan Robert Lagerström och Freddie Wadling samt intervjuer med andra som stått artisten nära. Redan 1995 gjorde Lagerström de första anteckningarna och första upplagan kom ut 2005 följt av en nyutgåva 2010.

Hur kom det sig att du gav boken titeln Freak?

– Dels heter en väldigt känd Cortexlåt ”We Are the Freaks” men sedan har han alltid känt sig lite som ett freak: utanför och missförstådd. Det är väldigt mycket utanförskap i Freddie och ofta ställde han sig själv där ute.

Hur skulle du beskriva honom med tre ord?

– Charmant, allmänbildad och rolig.

Läste bara de två första kapitlen

I biografin beskrivs bland annat Freddie Wadlings uppväxt som kantades av mobbning i skolan – både från skollärare och kamrater – men också av en högst frånvarande pappa vars största intresse var ”sprit”. Trots att boken handlade om hans liv så läste inte Freddie Wadling mer än de första två kapitlen. Enligt Robert Lagerström var han ingen ”stor läsare” men han tyckte också att det var mycket i boken som inte stämde. Dessutom hade några släktingar hört av sig till Wadling och sagt att de tyckt han överdrivit svårigheterna i barndomen. Men trots det står Robert Lagerström för varje ord i biografin, men säger också att det alltid var svårt att veta med Freddie. Det finns mycket historier om honom, såsom att han tappade håret redan i mellanstadiet, som är svårt att bedöma sanningshalten i.

– Man kunde aldrig riktigt veta med Freddie, speciellt inte när det gällde kroppsliga krämpor. Han kunde säga saker som: ”jag har cancer” och sedan visade det sig att det kanske inte var något han kollat upp utan något han känt på sig.

Fascinerades av magi

I Freddie Wadlings sommarprat från 2011 berättar den folkkära artisten bland annat om sin fascination av ”Alice i underlandet” och Lagerström bekräftar att Wadling hade ett seriöst magi-intresse.

– Det fanns också något lite magiskt med honom. Han var lite av en sanningssägare. Alltså han kunde säga något som var liksom huvudet på spiken och som sedan visade sig slå in. Det var lite obehagligt faktiskt. Vanligtvis avfärdar jag bara sånt där men med Freddie då visste man inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Freddie Wadling 1951-2016

Mer i ämnet