Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao uppträder på svenska, på en krog i Stockholm. Foto: Lovisa Spaude

Mando Diao släpper poesi-skiva

Uppdaterad
Publicerad

Mando Diao släpper snart sitt första album på svenska, och berättar varför de valt att tonsätta dikter av poeten Gustaf Fröding.

Förra året blev sångaren och gitarristen i Mando Diao, Gustaf Norén, tillfrågad att skriva musik till en av poeten Gustaf Frödings dikter. Det var en del av hundraårsjubiléet av poetens dödsdag. Efter att han tonsatt dikten ville han mer.

Tillsammans med Mando Diao-kollegan Björn Dixgård började han skriva musik till tio Fröding-dikter, vilket nu resulterar i det första Mando Diao-albumet på svenska: ”Infruset”.

Mando Diao på svenska

Ville göra barnskiva

– Vi har velat göra en barnskiva jättelänge och det här var ett sätt att göra det. Frödings senare texter låter lite som att ett barn har skrivit dem. De sista dagarna i hans liv var han nog mer av ett barn.

säger Gustaf Norén när han blir intervjuad av poeten Daniel Boyacioglu på en pressträff på måndageftermiddagen.

”Infruset” har Borlängebandet spelat in i en lada i Dala-Floda i somras, under fem dagar. Skivan släpps den 31 oktober.

Gustaf Fröding levde mellan 1860 och 1911, och skrev bland andra dikterna ”En morgondröm”, ”Säv, säv, susa” och ”En kärleksvisa”. Fröding beskrivs ofta som en trasig konstnärssjäl som under delar av sitt liv var psykiskt sjuk. Han var en av den svenska lyrikens största, och diktade ofta om misslyckad kärlek, drömmar och hallucinationer.

– Fröding skriver mycket på dialekt och med korta ord. Därför tror jag att det är närmare musiken, säger Gustaf Norén.

Nakenchock

På framsidan till ”Infruset” springer Mando Diao-medlemmarna nakna genom en skog.

– Det var svårt med en jävla kamera. Vi var tvungna att dricka lite sprit. Men det var en enorm frihetskänsla, säger Gustaf Norén.

Dikterna som Mando Diao har tonsatt:

1. Den självslagne

2. En sångarsaga

3. Infruset

4. I ungdomen

5. Snigelns visa

6. Strövtåg i hembygden

7. Men

8. En ung mor

9. Titania

10. Gråbergssång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mando Diao på svenska

Mer i ämnet