Mando Diao. Foto: Sony & Scanpix

Mando Diao populära under julgranen

Uppdaterad
Publicerad

Mando Diaos skiva med texter av poeten Gustaf Fröding säljer som smör inför jul, i butiker över hela Sverige.

CD-skivan köps allt mindre i Sverige, i takt med att de digitala musiktjänsterna växer sig större och större. Antalet skivbutiker i Sverige minskar också med åren.

Men det finns fortfarande svenskar som styr stegen mot sin lokala skivhandel för att leta ljudande julklappar, och CD-skivan är än så länge mer populär än presentboxar, rockböcker, t-shirts och vinyler.

Mando Diao på svenska

Höstens storsäljare

Om ”Årets musikklapp” vore lika etablerat som ”Årets julklapp” i Sverige, skulle Mando Diao ta hem den titeln i år. De toppar fortfarande albumlistan med senaste titeln ”Infruset” som de släppte i oktober, och en rundringning till rena skivbutiker runt om i Sverige visar att Mando Diao är populära överallt.

Hos Burmans musik i Umeå är Mando Diaos album den överlägset mest köpta skivan under hösten. Samma gäller hos Bengans-butikerna och Pet Sounds i Stockholm.

Rekord i hemstaden

Extra populär är Mando Diaos skiva dock i staden där bandet formades: Borlänge. På Folk å Rock i staden har runt 1 500 exemplar av ”Infruset” gått åt hittills. Försäljarna minns inte när de hade en så populär CD-skiva på hyllorna senast.

Kanske kan succén delvis förklaras av faktumet att de nämnda skivköparna i Borlänge har en ovanligt hög medelålder. Därmed kanske de inte använder digitala musiktjänster lika mycket som majoriteten av Mando Diaos tidigare fans, utan föredrar en fysisk skiva.

Också på nätet

Även hos den stora nätbutiken CDON tycks Mando Diao-skivan bli årets musikaliska julklapp. Musikansvarige Martin Lindegaard säger att albumet har köpts av tusentals människor.

På senare tid har det dock fått konkurrens av den nysläppta samlingen från tv-programmet ”Så mycket bättre 3”, där artister som Magnus Uggla, Darin och Maja Ivarsson tolkar varandras låtar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mando Diao på svenska

Mer i ämnet