Visa alla (2)
Visa alla (2)

Mannen bakom Mozart-effekten död

Amerikanen Don Campbell gjorde till sin livsgärning att predika den klassiska musikens helande kraft.

1997 skrev Don Campbell boken ”The Mozart Effect”. I den kommersialiserade han en teori som lanserats av den franska forskaren Alfred A. Tomatis: att Mozarts musik höjer den kognitiva förmågan. Det skriver La Times.  Don Campbell  spann vidare på teorin i boken ”The Mozart effect for Children”. Den fick många föräldrar att spela Mozarts musik för sina barn för att främja utvecklingen av hjärnan. Don Campbell gav också ut vissa av Mozarts styken på CD, med tanken att föräldrarna skulle spela skivorna för sina barn.

”Blur-effekten”

Men Campbells idéer fick inte stå oemotsagda. Experter menade att det bara var nonsens, och att talet om en Mozarteffekt gav föräldrar falska förhoppningar. Vissa forskare gjorde ifrågasättande studier som visade att barn som lyssnade på musik av popgruppen Blur fick ännu bättre testresultat, och talade därför om en Blur-effekt. 

Att känna sig smartare av att lyssna på Mozart – är det en placeboeffekt? Hur som helst fick Campbells idéer stort genomslag hos allmänheten, och fick många som vanligtvis inte skulle lyssna på klassisk musik att ge Mozart ett försök. Studenter som pluggade till tentor uppgavs till exempel ha Mozar på repeat för att få kunskaperna att fästa bättre.

Don Campbell blev 65 år.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer