Metallica är en av huvudakterna på Sthlm Fields. Foto: TT Bild

29 män och en kvinna på ny rockfestival

Uppdaterad
Publicerad

Åtta band – men bara en kvinna på scen. Den nya hårdrockfestivalen Sthlm Fields domineras av killband.

I slutet av maj intas Gärdet i Stockholm av endagsfestivalen Sthlm Fields. Med prestigebokningen Metallica och akter som Danzig och Slayer hoppas arrangörerna locka storpublik.

Men den som letar sig till festivalen bör förbereda sig på män i massor.

Festivalsommaren 2014

De åtta bokningarna innefattar 30 musiker varav endast en, Ann-Sofie Hoyles – sångare i bandet Spiders, är kvinna. Bandet Ghost lämnas utanför sammanställningen då de uppträder under hemlig identitet iklädda spökkostymer.

Förutspådde förändring

När Kulturnyheterna i höstas pratade med arrangören Live Nations pressansvarige Kristofer Åkesson hade han gott hopp om en jämställd festival.

– Vi är medvetna om att det finns ett problem, inte minst på rockfestivaler. Men vi tycker oss se en positiv debatt inom branschen och tror att 2014 blir året då vi kommer se verklig förändring, sade han då.

”Jättenöjda med artistuppsättningen”

Ett halvår senare ringer vi upp Kristofer Åkesson igen.

Åtta band men bara en kvinna. Hur blev det så här?

– Generellt sett jobbar vi på Live Nation ständigt med den här frågan. Vi försöker tänka på att det ska vara en jämn könsfördelning på artisterna och i ett större perspektiv tycker jag att det går framåt. Men i den hårdare rockgenren som spelas på Sthlm Fields är det tyvärr väldigt svårt att få en jämn fördelning.

Men i en intervju med oss i höstas kommenterade du den sneda könsfördelningen i Festivalsverige och trodde på bättring.

– Ja, och i det stora hela tycker jag att det går framåt. Sen skulle man gärna önska att det gick snabbare.

Hur många kvinnor har ni försökt få till Sthlm Fields?

– Det vet jag faktiskt inte, där måste jag be om att få återkomma.

Är ni nöjda med hur det har blivit?

– Vi är jättenöjda med artistuppsättningen. Att få hit Metallica är väldigt stort. Om man ska se till könsfrågan så tycker jag som sagt att man ser en positiv utveckling i ett större perspektiv.

Men inte på Sthlm Fields?

– Nej, men på många av våra andra festivaler.

Rättviseförmedlingen, en organisation som verkar för en jämnare representation inom bland annat media och kultur, har sammanställt en lista för att hjälpa Live Nation och andra bokningsbolag att hitta kvinnor inom rockmusiken.

Listan kan du se här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Festivalsommaren 2014

Mer i ämnet