Max Martin och Cecilia Bartoli tilldelas Polarpiset 2016. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här är vinnarna av årets Polarpris

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska låtskrivaren Max Martin prisas för hur han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken. Den andra mottagaren av priset är den italienska operasångerskan Cecilia Bartoli.

Max Martin, eller Martin Sandberg som hans riktiga namn lyder, blev först känd för sitt samarbete med Denniz Pop under 1990-talet. De jobbade tillsammans i Cheironstudion och skapade världshits för artister som Backstreet Boys, Robyn och NSync. Max Martin skrev själv ”Baby One more Time”, Britney Spears debutsingel från 1998. Låten blev etta i samtliga länder i världen där den släpptes och blev den första av Max Martins totalt 21 listettor på den amerikanska Billboad-listan.

De senaste åren har han skrivit låtar till artister som Taylor Swift, Katy Perry, Pink, Maroon 5, The Weeknd, Ariana Grande och Adele.

Prisas för sin hantverksskicklighet

I motiveringen till priset hyllar Polarprisnämnden Max Martins musikaliska gärning för den globala popen:

”Melodier bär tiden. Melodier definierar sin tid och sprider sig mellan människor, över gränser, över generationer. Ingen kompositör i världen har de senaste 20 åren skrivit melodier som haft större bärkraft och fått större spridning än Max Martin. Just nu, i detta ögonblick, finns det någon i världen som sjunger med i en hitlåt skriven och producerad av Max Martin. Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken.”

Italiensk mezzosopranen Cecilia Bartoli andra pristagaren

Den andra att motta årets polarpris är den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli. Hon är känd för sitt röstomgång på tre oktaver och har sålt över 10 miljoner skivor, vilket gör henne till samtidens mest framgångsrika klassiska artist. Sedan 2012 är hon konstnärlig ledare för Salzburg Whitsun-festivalen.

”Cecilia Bartoli har utvecklat sången som konstart. Cecilia Bartoli har trollbundit publiken på de främsta operahusen, men inte nöjt sig med den kända repertoaren. Parallellt har hon med forskarblick för egen hand grävt djupt i musikhistorien och presenterat länge bortglömd och för samtiden helt ny musik från 1600-talet, 1700-talet och 1800-talet. Cecilia Bartoli lägger till nya kapitel i musikhistorien, bygger broar mellan sekler, fördjupar kunskapen om Europas kulturarv. Cecilia Bartoli visar att höjda röster förändrar världen”, lyder motiveringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polarpris 2016

Mer i ämnet