Foto: TT

De gick vidare från Norrköping

Publicerad

Oscar Zia och Lisa Ajax gick vidare från den tredje och näst sista deltävlingen i årets Melodifestival.

Kvällen inleddes med afrikanska toner när Melodifestivaldebutanten SaRaha, eller Sara Larsson som hon egentligen heter intog scenen med Kizunguzungo. Bidraget tog sig inte hela vägen till final men har åtminstone fortfarande chans på en festivalbiljett. Hon var nämligen ett av de två bidragen som tog sig vidare till Andra chansen.

Tillsammans med Boris René, som för de flesta är mer känd för sin fotbollskarriär än sitt artisteri, kommer hon göra upp om de sista två finalplatserna i Halmstad i början av mars.

Idol-vinnare till final

För Lisa Ajax blir det raka spåret till Globen.

Känner du igen Lisa Ajax kan det bero på att nu 18-åriga Ajax 2014 blev den yngsta Idolvinnaren i programmets historia. Hon har tidigare ställt upp i Lilla Melodifestivalen, när hon nu debuterar i ”stora” Melodifestivalen gör hon det med en kärlekslåt skriven av Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad, som bland annat ligger bakom Måns Zelmerlöws Eurovision-låt Heroes.

– Det är så kul, jag är så himla lycklig och glad, det är en jättehärlig känsla, säger Lisa Ajax till Kulturnyheternas reporter efter beskedet.

Vad betyder det här för dig?

– Det betyder jättemycket. Vi har kämpat så länge med det här numret för att det ska sitta. Det är så skönt att det gick fram i tv-rutan.

Om det kommer bli några ändringar i det maffiga dans- och ljusnumret till finalen återstår att se.

– Vi ska behålla så mycket som möjligt men vi får hur det blir.

Tredje gången för Zia

Oscar Zias arenaballad Human gick även den vidare till final. Det blir andra gången Oscar Zia deltar i en Mellofinal och tredje gången sammanlagt som han ställer upp i tävlingen. Den här gången tycker han dock är lite extra speciell, något som visade sig tydligt när han i framträdandet efter finalbeskedet hade problem med att få fram orden. Bakgrunden är att Zia denna gång skrivit låten själv.

– Det är en sån lättnad det här, att kunna andas ut, att det faktiskt gick hem, säger han.

– För mig handlar det mycket om ett bevis på att folk tyckte om det jag skapat och att få visa upp det jag gjort, det jag längtat efter att visa upp.

– Jag är otroligt lycklig. Jag har inte riktigt kunnat ta in detta, nu är det bara att festa.

After Dark floppade

Melodifestivalens favoritdragartist Christer Lindarw gjorde comeback med låten Kom ut som en stjärna. En låt som anspelade på att våga komma ut som homosexuell (något som Oscar Zia gjorde bara några dagar innan sitt Mello-uppträdande). Men låten gick inte hem hos publiken utan slutade sist när resultatet lästes upp.

De tävlade i Norrköping

Visa

SaRaha med Kizunguzungo – till Andra chansen

Swingfly feat. Helena Gutarra med You carved your name

SMILO med Weight of the world

After Dark med Kom ut som en stjärna

Lisa Ajax med My heart wants me dead – till final

Boris René med Put your love on me – till Andra chansen

Oscar Zia med Human – till final

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet