Maria Ihlstedt, projektledare SVT Foto: TT

Reglerna för Melodifestivalen görs om

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalen har gjort ett tillägg i reglerna på grund av röstfusket där en dator köpt tusentals röster.

På torsdagseftermiddagen höll SVT:s projektledare Maria Ilstedt en direktsänd presskonferens i Lidköping, med anledning av nyheten om att en dator har köpt tusentals röster i Melodifestivalen.

Ledningens första åtgärd blir att skriva om regelverket.

– Det vi kommer göra primärt är att, från och med deltävlingen Andra chansen, lägga till i tävlingsreglerna att man inte får köpa röstningsförfaranden. Tidigare har det bara stått att man inte får köpa en tjänst för att marknadsföra ett bidrag, säger hon.

– Om man ändå köper röstningsförfaranden blir man diskvalificerad.

Oklart vilket bidrag som anklagas

Enligt Maria Ilstedt vet Melodifestivalens ledning varken vilket bidrag eller ens vilket år som som anklagelserna gäller. De säger sig inte heller ha några planer på att göra vidare efterfoskningar.

– Inte primärt nu. Vi vet för lite just nu för att spekulera.

Tror ni att det kan finnas fler fall?

– Inte en aning. Vi vet inte, men man vill ju tro att världen är god.

Projektledaren berättade även att de tekniska verktygen inte kan mäta särskilt intensiv röstningskapacitet under pågående sändning, utan först dagen efter.

– Det är viktigt att den här tävlingen är fair play. Vi ska kunna lita på varandra och det är det svenska folket som ska rösta fram de här personerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2014

Mer i ämnet