Metallica är ett av världens största hårdrocksband genom tiderna. Foto: Polarpriset

Metallica årets Polarpristagare

Uppdaterad
Publicerad

2018 års Polarpris går till den amerikanska hårdrocksgruppen Metallica. Gruppen, som bildades 1981, har sålt över 110 miljoner skivor och släppte förra året albumet Hardwired...to Self-Destruct.

Hårdrockslegendarerna Metallica tilldelas årets Polarpris, enligt juryns motivering då: ”Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig. Genom virtuost ensemblespel och en mångdubbling av tempot har Metallica tagit rockmusiken till platser där den aldrig varit förut. I Metallicas värld förvandlas tonårsrummet och konsertlokalen till ett Valhalla.”

Metallica bildades 1981 i Los Angeles och har hittills sålt över 110 miljoner album. Förra vintern släppte de albumet Hardwired...to Self-Destruct och i vår besöker gruppen Sverige då man 5 och 7 maj spelar på Globen i Stockholm.

”Placerar oss i unikt sällskap”

I en kommentar till priset säger Lars Ulrich, trummis och medgrundare till Metallica, att han ser utmärkelsen som en bekräftelse av gruppens arbete.

– Att få Polarpriset är fantastiskt och placerar oss i ett unikt sällskap. Det är en betydelsefull bekräftelse på allt som Metallica har gjort de senaste 35 åren. Samtidigt känns det som att vi är på topp och har många bra år framför oss.

Polarpriset instiftades 1992 och delas årligen ut ”för betydande insatser i musiken eller i musiklivet”.

Utöver statyetten mottar varje pristagare en miljon kronor vardera vid en ceremoni på Grand Hotel i Stockholm 14 juni, där Lars Ulrich och Robert Trujillo kommer att närvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.