Bandet MF/MB/. Foto: Jens Nordström

MF/MB/ vann dubbelt på årets Manifestgala

Uppdaterad
Publicerad

Årets stora vinnare på ”indiegalan” Manifest blev Malmögruppen MF/MB/.

När fredagens Manifestgala var slut och radioprofilen och konferencieren Emma Knyckare hade gjort sitt – bland annat genom att skämtsamt ge typiskt sexistiska kommentarer till män i publiken – gick MF/MB/ hem med två priser.

2013 släppte den Malmöbaserade, unga sextetten sitt andra album, döpt till ”Colossus”. Den elektroniska, krautiga rockskivan fick överlag fin kritik, och på Manifestgalan tog MF/MB/ hem utmärkelserna både för Årets rock och för Årets live.

Juryn motiverar konsertpriset såhär: ”Musiken personifierar livets alla tänkbara känslostormar, något som få akter i världen lyckas med.”

Abidaz fortsätter skörda priser

Årets hiphop vann rapparen Abidaz, som nyligen tog hem samma genrepris på P3 Guldgalan och är nominerad i hiphopkategorin inför Grammisgalan.

Han har varit med i svängen länge, men Manifestgalans jury tycker att han känns väldigt nu. ”Ett tydligt bevis på att det går att göra klassisk hiphop men samtidigt vara nyskapande” skriver juryn.

”Vände upp och ner på genren”

Årets bästa vismusiker är, enligt Manifestjuryn, Dan Viktor & Vägen hem, som släppte ett självbetitlat album under 2013. Juryn hyllar att skivan är mer självutlämnande än sina föregångare, och tycker att Dan Viktor förändrar visgenren:

”Han dök upp som en virvelvind och vände upp och ner på genren och har både hunnit med en rad soloplattor och haft sina flinka fingrar med i många andra produktioner”, står det i motiveringen.

Roshambo & Skator prisade

Speciellt för Manifest är att smalare, för många okända artister kan plocka hem ett pris. På galan utsågs det osignade indierockbandet Roshambo från Karlskoga till Årets nykomling, för sina storslagna melodier.

SKAP:s pris till bästa textförfattare 2014 gick till Skator, alias Lina Anna Högström från Umeå, som bland annat har lyfts upp hos PSL tidigare.

Musikaliskt jämställdhetsprojekt

Årets dansband blev Casanovas, för sin förmåga att ”kombinera eget material med svenska och internationella hits”. Casanovas gav ut albumet ”Sommar i Sverige” under 2013.

Priset för Årets indie gick till musikarrangörerna Fritz's Corners mentorskapsprogram ”Makten Över Musiken”, som coachar kvinnor som vill ta sig framåt och uppåt i musikbranschen.

En svensk ”indiegala”

Manifestgalan hålls varje år, som ett alternativ till större galor som P3 Guld och Grammis. Manifest kallas ibland för ”indiegalan” – ett begrepp som arrangörerna dock inte använder själva.

Man måste inte vara helt oberoende för att kunna bli nominerad till Manifest. Skivbolagen bakom artisterna och musikerna får ägas av ett större bolag – men inte till mer än hälften.

Manifestvinnarna 2014

Visa

Dessa vann för fjolårets bästa ...

Punk:
Gatans Lag – Från Fest Till Arrest
Hårdrock: In Solitude – Sister
Dans:
Andreas Tilliander  – samlade årsproduktion inkl. TM404
Synt:
Covenant – Leaving Babylon
Dansband: Casanovas – Sommar i Sverige
Pop: Lust for Youth – Perfect View
Visa: Dan Viktor & Vägen Hem
Hiphop: Abidaz – In & ut
Rock: MF/MB/ – Colossus
Jazz: Magnus Öström – Searching for Jupiter
Singer/songwriter: Mattias Hellberg – Gurimolla!
Live: MF/MB/
Musikvideo: Vanligt Folk – Idioter av församlingen, Regi: Lovisa Sallén/Vanligt Folk
Klubb: Heaven Up Here, Restaurang Landet
Nykomling: Roshambo (Karlskoga)
Rytm: KWAAI – Worldwide
Experimentellt: Andreas Eklöf/Mats Persson – Klavikord
Folk: Ulrika Bodén Band – Kärlekssånger

SKAP och Manifests pris till årets kompositör: Cult of Luna
SKAP och Manifests pris till årets textförfattare:
Skator, alias Lina Anna Högström
Årets Indie: Fritz's Corners mentorskapsprogram Makten Över Musiken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska musikgalor

Mer i ämnet