Hasse Andersson. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Misstänkt lik japansk låt

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelser om låtplagiat tvingade SVT till krismöte.

Hasse ”Kvinnaböske” Anderssons låt är misstänkt lik en japansk förlaga – av samma låtskrivare.

I kväll uppträder han ändå i Melodifestivalen.

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson är en av kvällens artister. Men ett akutinkallat krismöte hade kunnat ändra på den saken.

Veteranens låt ”Guld och gröna skogar” är skriven av Anders Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm och  Johan Deltinger.

Melodifestivalen 2015

De tre första skrev ett bidrag till Melodifestivalen 2009 med titeln ”Sommaren på Bjäre”. Då kom låten inte med i tävlingen, och låtskrivarna bestämde sig för att låta det japanska bandet Tegomass tolka den. Titeln böts från ”Sommaren på Bjäre” till ”Tenabata Matsuri”.

Misstänkt lik

I går utlöste tidningen Expressens rapport om likheterna mellan ”Guld och gröna skogar” är och  ”Tenabata Matsuri” en liten kritikstorm. Att låten dessutom är skriven av samma låtskrivare lindrade inte kritiken.

Enligt Melodifestivalens regler får endast nya verk som inte tidigare har gjorts tillgängliga för allmänheten vara med i tävlingen.

Kallade till krismöte

Anklagelserna fick SVT att dra ihop ett blixtinkallat möte, för att bedöma låtarnas likheter och olikheter.

De kom fram till att det rör sig om ”två skilda verk”.

–  Det vi gjort är att jag har samlat min tävlingsgrupp och så satte vi oss lyssnade på låtarna bredvid varandra. Och när man lyssnar på dem så är det mycket större olikheter än likheter när man analyserar, säger Christer Björkman till Aftonbladet.

Lyssna själv på ”Tenabata Matsuri” här, och ”Guld och gröna skogar” här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet