Molly Sandén Foto: TT

Molly Sandén om LA: Droger och misär

Första helgen i Los Angeles blev Molly Sandén hembjuden till världsstjärnan Chris Brown på fest.
Hon beskriver det som ”droger och misär”. Efter det började artisten ifrågasätta vad hon egentligen jagade. Nu har hon hittat det, säger hon, och låter nästan frälst.

Två veckor innan Molly Sandén skulle stå på Melodifestivalscenen i Gävle ringde skivbolaget.

– De sa att låten hade läckt, men att de hade pratat med SVT och att jag inte behövde vara orolig, säger hon.

30 sekunder av bidraget ”Youniverse” låg ute på Amazons sajt för lyssning. Men eftersom ingen skyldig till läckan kunde identifieras, slapp låten diskvalificeras.

– Det var ingens fel. Det var en maskin, autopilot. Jag var ganska lugn. Eller klart att jag blev lite orolig, men jag tänkte att om universum vill att det ska hända så kommer det att hända, säger Molly Sandén.

Tror på något högre

Universum, slumpen eller ren tankekraft – Melodifestivalen undvek en andra diskning under loppet av tre veckor och i kväll tävlar Molly för tredje gången i tävlingen. Hon är spelbolagens lågoddsare, och säger att hon förstås gärna vill gå vidare och vinna, men återigen – ”det universum vill ska hända kommer att hända”.

– Jag har kommit på att jag gillar att ha budskap i mina låtar. Jag tror strakt på att musik utsöndrar någonting till publiken, ett samspel infinner sig. Låten är skriven efter känslan av det enandet. Det är en påminnelse om att vi alla är samma. I den här oroliga tiden när den stora massan låter en liten grupp bestämma över ideal. Vi delas upp och placeras i olika grupper. Men vi är inte en del av samma universum. Vi är samma universum.

Är du troende?

– Tro är känsligt för mig. Jag är troende men har ingen religion. Jag tror på individen och jag tror på universum. Vi kommer från ett ställe och vi ska till ett annat, något högre. Det är fantastiskt att vi har fått en plats på jorden och vi måste göra det bästa vi kan av det.

Veckan innan Molly Sandéns deltävling i Gävle sjöng Lisa Ajax, 17 år, i Norrköping. Hon röstades vidare till final, men beskrev innan det, precis som Molly. Att det som händer är ämnat att hända; ”allt har en mening”. Ett generationsuttryck, kanske. Eller bara ung framgång.

– Jag hoppas det. Det känns som att det är en liten våg av folk som intresserar sig för att vända och vrida på saker och ting. Det gör mig glad.

”Sveriges nästa Carola”

Som 14-åring kallades Molly Sandén för ”Sveriges nästa Carola”. Hon syntes först för offentligheten i Lilla Melodifestivalen 2006. Den vann hon, och kom trea i Junior Eurovision song contest samma år. Vann den tävlingen gjorde de ryska tvillingarna Masja och Nastia Tolmatjova, som dök upp igen i Eurovision song contest 2014 med ihopbundna hårflätor på scenen i Köpenhamn, där de buades ut av publiken som representanter för Rysslands annektering av Krim.

Molly Sandén har inte behövt stå till svars för något lands utrikespolitiska konflikter de senaste tio åren, men kanske har hon pressats av andra skäl.

I tre år var hon ihop med artisten Eric Saade. Förhållandet, som tog slut 2012, var omskrivet. De åren jobbade Molly och syntes i Melodifestivaler, tv-produktioner, galor, sommarturnéer och julkonserter. 2013 började hon pendla till Los Angeles tillsammans med Danny Saucedo, också artist. Vid det laget var de två i ett förhållande. I två år bodde Molly och Danny i USA. De skrev musik, startade ett skivbolag och försökte slå igenom. Sedan fick de nog.

”Massa droger och misär”

– Jag tror att jag började min spirituella resa någonstans i L.A. Jag sökte lyckan i saker och i framgång, men inget av det spelar någon roll om man inte mår bra i sig själv, säger Molly Sandén.

– Att få se den där enorma framgången på nära håll... Det där luftslottet som jag hade byggt upp raserades väldigt fort. Första helgen kom vi hem till Chris Brown och jag blev mest deppig. Människorna som var där... Det var massa droger och misär. Det handlade om fel saker. Häftiga hus och häftiga bilar. Jag tyckte inte att han kändes harmonisk eller lycklig. Det handlar inte om det där yttre, utan om hur man mår. Tillslut kändes det som att jag bara ringde hem och skröt. Varför gjorde jag det?

Hon magasinerade bolaget och flyttade hem. 2014 släppte Molly Sandén musik igen. Låten ”Freak” handlar om henne själv för tio år sedan. Alltså samtidigt som hon började kallas ”Sveriges nästa Carola”.

– Jag var mobbad och retad. För att jag var tjock, fet. Det sitter fortfarande kvar, men nu som motivation för att kunna göra saker. Ett långsiktigt mål måste vara att inspirera och hjälpa andra. Jag är stolt över hur jag sammanfattade det jag upplevde för tio år sedan. Man kan ta sig ur det. Folk skriver till mig att jag har stärkt dem. Då har jag hjälpt någon annan ur något jobbigt, säger Molly Sandén.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet