För tre år sen började Moroder DJ:a – något som får honom att känna sig som Michael Jackson. Foto: Pressbild/AC Media Services

Giorgio Moroder gör musikal

Publicerad

Syntpionjären Giorgio Moroder gör dundercomeback. Förutom första soloalbumet på 30 år är han nu också aktuell med ett nytt projekt – en discomusikal.

Tidigare i veckan gästade den italienska superproducenten Giorgio Moroder Kulturnyheterna och berättade om sin comeback med första soloalbumet på 30 år, och drömprojektet – att göra en musikal. I en intervju med BBC avslöjar han att musikalen är mer än en dröm och att han redan startat arbetet med en musikal på discotema.

– Jag använder ungefär fem av mina egna låtar och några nya, säger han i radioprogrammet Front Row.

Enligt Moroder är det fortfarande oklart vad musikalen kommer att handla om men att han kommer att jobba med sin vän Harald Kloser. Kompositören och producenten Kloser jobbar för närvarande med uppföljaren till ”Independence Day” och har tidigare producerat filmer som ”2012” och ”White House Down”.

Ingen jukeboxmusikal

75-åriga Moroder har kallats den moderna musikens gudfader och har skrivit otaliga hits som fyllt dansgolven sedan 70-talets discoera. Han har även blivit belönad med tre Oscar-statyetter för filmmusiken till ”Midnight Express” (1978), ”Flashdance (1983) och ”Top gun” (1986). Men att göra en ”jukeboxmusikal”, en musikal som bygger på musik som är känd sedan tidigare, är inget som Moroder planerar att göra. Däremot kommer några hits ändå få en plats i musikalen.

– Definitivt ”Call Me” men ”Flashdance” är allt för typisk. Kanske ”Take My Breath Away”, säger Giorgio Moroder.

Liten skala

Moroder vill hålla det i en relativt liten skala och trycker på att det inte kommer att vara några stora stjärnor som ska medverka i uppsättningen.

– Tanken är att sätta upp den på mindre teatrar i Amerika. Företaget som investerar har tusentals små teatrar. Någon dag kanske vi tar sikte mot Broadway men för tillfället kommer det att vara mindre, säger Giorgio Moroder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.