Morrissey. Foto: TT Bild

Morrissey kalkon-kritiserar Obama

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske artisten skriver öppet brev till presidenten.

Nu börjar kampanjen nå sitt slut i Vita huset. Det är hög tid att välja sida: Stödjer du Team Caramel eller Team Popcorn? Det handlar alltså om vilken kalkon som ska benådas i den amerikanska presidentens bostad, inför morgondagens Thanksgiving-middag.

I eftermiddag ska president Barack Obama avslöja vilken kalkon som blir årets ”vinnare”. Därför har den brittiske artisten och djurvännen Morrissey nu gått ut och fördömt traditionen.

Morrissey

”Stödjer tortyren av 45 miljoner fåglar”

På fanssajten True to you har Morrissey publicerat ett brev, titulerat ”Thankskilling”. I brevet ber han folk att inte ta efter Obama, då han ”i Thanksgivings namn stödjer tortyren av 45 miljoner fåglar (...) då de dras genom elektriska bedövningsbad och sen får halsen avskuren”.

Artisten pekar på att köttindustrin står för över 50 procent av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser, och tycker att det är osmakligt av Vita huset att stötta en sådan industri med sin tradition.

”Och Obama skrattar”

Varje stycke i Morrisseys brev avslutas med samma mening:

”Och president Obama skrattar”

Den 11 december har Morrissey valts ut för att uppträda på Nobelkonserten i Oslo, i samband med fredspriset. Nyligen besökte han Göteborg för den enda signeringen av hans nya självbiografi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morrissey

Mer i ämnet