“Mina barn skulle inte finnas utan Kraftwerk”

Uppdaterad
Publicerad

Helgens Way Out West-festival i Göteborg bjöd på syntlegendariska Kraftwerk. Kulturnyheterna träffade fansen som har bytt stil, rest till radioaktiva platser och bildat familj tack vare bandet.

Kraftwerk är det över fyrtio år gamla syntbandet från Tyskland som nästan alla har hört, vare sig de vet om det eller inte. Med rena, syntetiska låtar som ”Autobahn”, ”Robots” och ”The Model” har bandet lagt grunden för mycket av dagens populärmusik.

De fyra tyskarna har bytts ut en del under åren, men de nuvarande medlemmarna kom till Way Out West-festivalen på lördagen, för att bjuda publiken på en riktig retroshow.

”De ligger i framkant”

Bandet spelar fortfarande sina hits om datorer, motorvägar, elektronik och robotar – något som kändes nytt och spännande när bandet bildades på 70-talet. Men hur fräscht känns ett sådant tema egentligen i dag?

– Mossigt tycker jag inte att det är. Jag tycker att de ligger i bräschen, i framkant, säget Lena Olsson som också kallar Kraftwerk för sina ”gudfäder inom musik”.

Tackar Kraftwerk för sina barn

Även Karin Bolin Derne tycker att Kraftwerk har allt. Hon berättar att hennes liv troligen skulle se väldigt annorlunda ut om det inte vore för den tyska klassikern:

– Jag skulle förmodligen inte ha träffat min man utan Kraftwerk. Och mina barn skulle nog inte finnas. Syntmusiken skulle inte finnas. Så de betyder väldigt mycket!

Väldigt många fans i olika åldrar samlades i Slottsskogen. I tv-inslaget pratar Markus Svensson, Lena Olsson, Petter Jahnstedt och Karin Bolin Derne. Reporter är Rebecka Ljung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Way Out West 2012

Mer i ämnet