Ökad musiknationalism i Kanada

Publicerad

Kanada har de senaste åren begränsat icke-kanadensiska musikbands inflytande på den inhemska musikscenen. Nu höjs dessutom avgifterna för internationella bands konserter.

Kanada har liksom flera andra länder begränsat radiotiden för internationell musik, till förmån för den egna musiken. Nu berättar den kanadensiska sajten Calgary Herald att landet tagit ytterligare ett steg i samma riktning. Myndigheten för anställning, social utveckling och multikulturalism har nämligen höjt avgiften för utom-kanadensiska bands konserter i landet.

Beräknas per bandmedlem och medarbetare

De nya reglerna började gälla sista juli och innebär en fördubbling, tredubbling eller till och med en fyrdubbling av avgiften för internationella bands spelningar i barer, restauranger och caféer. Avgiften blir alltså ett ytterligare tillägg för arrangören som vill anlita bandet.

Bara de stora arrangörerna som har råd

Den nya regeln får kritik av småskaliga arrangörer som menar att den missgynnar mindre konsertplatser som inte längre har råd att betala för internationella band. Calagary Herald intervjuar bokaren till en musikklubb i landet som menar att det i sin tur gynnar de större arrangörerna, som därav kan hålla mer exklusiva spelningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer