Den stilbildande artisten och sångaren Prince. Foto: TT

Mytomspunnet Princealbum ute till försäljning

Publicerad

Tre kopior av Prince extremt sällsynta Black album finns ute till försäljning, för 15.000 dollar styck, rapporterar musiktidningen Rolling stone. Albumet, som även går under namnet the Funk bible, skulle ges ut 1987 men Prince drog tillbaka plattan och nästan alla 500.000 exemplar förstördes.

Skivbolaget Warner bros ansträngde sig för att inga exemplar av albumet, varken på vinyl eller CD, skulle nå ut. Det efter att Prince bestämt sig för att albumet var ondskefullt, skriver the Rolling stone.

Det resulterade i att Black album snabbt blev mytomspunnet och de piratkopior som cirkulerade blev mycket populära. 1994 gavs albumet ut på kassett och CD, men det finns nästan inga exemplar på vinyl.

Hittades av före detta anställd

De album som nu finns ute till försäljning hittades av en före detta Warner bros-anställd som letade igenom gamla lådor som stått i hans garderob i 25 år. Mannens dotter hade precis köpt sin första vinylspelare och frågade sin far om han kunde skicka lite skivor.

Till sin förvåning hittade mannen fem exemplar av Princealbumet i obruten förpackning. Han skickade dessa till Warner bros före detta vd Jeff Gold, som sålde ett exemplar direkt och planerar att sälja åtminstone två till.

Om man vill komplettera sin vinylsamling får man skynda sig, då albumet enligt Pitchfork är ett av det mest eftersökta i världen. Under de senaste 30 åren har det endast dykt upp tre original-exemplar på vinyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer