Israels Eurovision-deltagare Netta. Foto: AP/TT

Nederländsk Eurovisionparodi anklagas för antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan uppmanades det isländska public servicebolaget RÚV att bojkotta nästa års Eurovision song contest i Israel. Nu har en tv-parodi på israeliska Nettas Eurovisionnummer Toy upprört landets ambassad i Nederländerna.

Komikern Sanne Wallis de Vries har ett eget tv-program i den nederländska public service-kanalen BNNVARA. Nyligen gjorde hon en parodi av Israels vinnande Eurovisionnummer Toy, som väckt anstöt i både hemlandet och Israel.

I parodinumret finns bilder på israeliska soldater som skjuter mot palestinier med Wallis sjunger ”titta vad fint jag skjuter missiler” och även textrader om att Israel vill tjäna pengar på sina ambassader, rapporterar den judiska nyhetsbyrån JTA (Jewish telegraphic agency).

Ambassaden skickar prostestbrev

Nu skickar den israeliska ambassaden i nederländska Haag ett officiellt protestbrev till tv-kanalen BNNVARA, det nederländska utrikesdepartementet och Central jewish board – en paraplyorganisation för Nederländernas judiska intresseorganisationer, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Även privatpersoner och intressegrupper har uttryckt ilska och missöje på sociala medier.

”Ni börjar med Israel och slutar med judar och pengar, vi fattar poängen BNNVARA”, skriver den nederländska organisationen CIDI (Center for information and documentation on Israel) på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.