Nicolai Gedda hade en otroligt framgångsrik karriär i operavärlden som pågick ända fram till 2003 då han gjorde sin sista skivinspelning. Foto: TT

Nicolai Gedda död

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske stjärntenoren och hovsångaren blev 91 år gammal.

Operasångaren Nicolai Gedda är död. Det rapporterar Svenska Dagbladet och hänvisar till den franska sajten Forumopera.com. Hans dotter säger till sajten att Nicolai Gedda dog redan den 8 januari.

Han hade en otroligt framgångsrik karriär i operavärlden som pågick ända fram till 2003 då han gjorde sin sista skivinspelning. Nicolai Gedda anses vara en av Sveriges största tenorer genom tiderna.

Debuterade gjorde han 1952 på Kungliga operan som titelrollen i ”Postiljonen från Longjumeau” vilket blev startskottet till hans långa karriär med tolkningar av ett sjuttotal roller. Han gjorde sig ett namn på den internationella operascenen och är mycket hyllad för sina språkliga talanger, framförallt för sina framföranden på franska.

Nicolai Gedda blev 91 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.