Niki & The Dove vann Årets pop. Här ihop med konferencier-duon Julia Frej och Kakan Hermansson (längst till vänster) och prisutdelaren. Foto: Mika Nitz PetterssonVisa alla (5)
Visa alla (5)

Niki & The Dove och Ale Möller vann på Manifest

Uppdaterad
Publicerad

Bland vinnarna på årets Manifestgala finns berest folkmusik, återuppväckt hardcore, kontrastpop och väldigt punkig punk.

På fredagskvällen hölls den årliga musikgalan Manifest på Nalen i centrala Stockholm. Kulturnyheterna var på plats. Manifest är galan som ska premiera artister och musikskapare som ger ut sina alster på oberoende skivbolag. Den är mer avslappnad och intim än den anrika, tv-sända Grammisgalan.

Arrangör är föreningen SOM – Sveriges oberoende musikproducenter – och det var många tacktal under kvällen som innehöll slagord för den oberoende musiken, som inte styrs av ekonomiska intressen.

”Börja nätälska!”

Vinnarna av Manifests pop-pris blev den svenska popduon Niki & The Dove, som slog igenom i England innan den svenska publiken fick upp ögonen för dem.

När bandet fick komma upp på scenen och ta emot pris-skulpturen från kvällens värdar Karin ”Kakan” Hermansson och Julia Frej så hade sångerskan Malin Dahlström tårar i ögonen.

Hennes bandkollega Gustaf Karlöf tackade musikerna som fanns på plats i salen:
– Jag vill tacka alla modiga musiker här inne som gör musik från hjärtat och inget annat. Och glöm inte – sluta näthata, börja nätälska!

”En jävla skillnad att vinna”

I kategorin folkmusik vann den rutinerade Ale Möller ihop med sitt beresta Ale Möller Band, som har influenser från länder som Senegal, Grekland och Mexiko.

Kategorin Visa tog Toni Holgersson hem. Han har varit nominerad förr men konstaterade att det är ”en jävla skillnad att vinna”. Rockvinnare blev hajpade Holograms och i kategorin punk vann gruppen Beyond Pink från Malmö.

Punkbandet lever klyschan

Beyond Pink levde på ett lite klyschigt men charmigt sätt upp till sin stökiga musikgenre, då de tackade en förälder för att de i sista sekunden hade fått låna en bil samma morgon.

– Vår basist bokade fel tågbiljetter – från Stockholm och till Malmö. Så det var nära att vi inte kunde komma hit. Men vi fick låna en bil och har åkt hela dagen. Och det var så värt det! sa en glad bandmedlem i tacktalet.

Ironi från live-mästarna Refused

Det tillfälligt återförenade och legendariska hardcorebandet Refused vann, kanske inte helt oväntat, i kategorin Live. Prisutdelare var en representant för den öltillverkare som sponsrade Manifestgalan.

Dennis Lyxzén och David Sandström klev upp på scenen, och som skapare av motståndsmusik såg de ironin i ögonblicket.
– Det ligger i tiden att vi får ta emot ett pris av en ölprånglare! konstaterade Dennis Lyxzén, följt av att Sandström höll ett lite krångligt tal om att alla andra liveband också gör ett bra jobb.

Dansbandet Sannex tog hem sin kategori, och verkar väl värda en statyett eftersom de spelade hela 157 konserter förra året. Om det funnits ett pris för kvällens vingligaste band så hade de tagit hem det också – något som blev föremål för skämt senare under kvällen.

Killerball voltade upp på scen

SKAP och Manifests speciella pris till årets textförfattare tilldelades Carolina Wallin Perez, som bland annat känns igen från Melodifestivalen. Hon prisades för sitt album ”Där vi en gång var”.

Om Manifestgalan får bestämma så är bandet som vi alla ska hålla ögonen på framöver döpt till Killerball. Gruppen blev utsedd till Årets nykomling, och blev så glada att en av bandmedlemmarna voltade upp på scenen. Killerball, alltså. Glöm inte var ni läste det.

Nedan listas alla vinnare på Manifest 2013, med motiveringar:

VINNARNA PÅ MANIFEST 2013
 

Folkmusik
Ale Möller Band – Argai
”Manifestpriset 2013 i kategorin Folkmusik går till en grupp som tar tillvara på de musikaliska möjligheter deras olika bakgrunder erbjuder; ett band som länge och metodiskt utvecklat ett samspel över musikgränserna. Med ingredienser från Senegal, Mexiko, Grekland och värmländska Jössehärad skapar de en odelbar, mångfasetterad och unik enhet.”

Experimentellt
Syntjuntan – Syntjuntan
”Årets vinnare i Experimentellt får priset för att de håller ett musikaliskt intressant material i ett stadigt konceptuellt grepp.”

Rock
Holograms – Holograms
”Årets manifestpris i kategorin Rock går till ett band som vet hur rock ska slipas. Att spela högt & ofta, men att framförallt inte glömma bort att blanda in sig själva i mixen av det gamla beprövade & det nya outforskade.”

Dans
Jean-Louis Huhta – Samlad årsproduktion inkl. ”Brommage Dub” och ”Dungeon Acid”
”Klaustrofobiskt gripande acid, stunsig techno och vassa ljudexperiment är bara några av alla de saker som årets vinnare i kategorin Dans ägnar sig åt. Hans mångsidighet och oerhörda musikalitet har hämtat näring i så skilda orter som Göteborg, Detroit och Stockholm. På egen hand eller i någon av många konstellationer och samarbeten har han skapat banbrytande elektronisk musik. Efter många år som en av de tongivande i genren är det ett nöje att få dela ut Manifestpriset i kategorin dans till multibegåvningen Jean-Louis Huhta.”

Visa
Toni Holgersson – Sentimentalsjukhuset
”För ett album som med lågmäld intensitet etsar sig fast i hjärtat med berättelser som berör. Årets Manifestpris i kategorin Visa går till Toni Holgersson för skivan Sentimentalsjukhuset.”

Punk
Beyond Pink – Pride and Prejudice
”Högt i tak är det när årets vinnare ena stunden bjuder på cathcy och stenhård hardcore för att i nästa pumpa igång med feta metalriff. Musiken förstärks av de angelägna och välformulerade texterna som många kan relatera till. Svensk punkrock låter bättre än någonsin och 2012 var detta färgstarka band bäst av alla.”

Rytm
Music Is The Weapon – Moving Foundation and Outer Space
”Vinnaren i kategori RYTM Manifest 2012 tar oss på en musikalisk resa som redan från första albumspåret signalerar att det här är en musikakt som ska upplevas live. Det är blåsigt. Det är funkigt. Det är suggestivt. Det är rytmiskt. Det är mystiskt. Det är stort. Det är smått. Det är svängigt. Det är som en armé av sköna vibbar attackerade genom musik. Det är Music is The Weapon.”

Synt
Agent Side Grinder – Hardware
”För ett solitt album med en helt egen elektronisk ljudbild som utforskar genrens mest mörka, monotona och kalla delar men samtidigt buret på starka melodier går priset i kategorin årets synt till AGENT SIDE GRINDER!”

Hip hop
Chords – Looped State of Mind
”Årets vinnare besitter ett ständigt behov att testa nya stilar och genrer. Oavsett om det är rap eller reggae på skånska eller stenhård rap över 90 BPM. Inte nog med att artisten besitter två språk fläckfritt, han har dessutom både rap och sång i sin ryggsäck. Till skiva nummer tre har han dessutom visat att han gör sig minst lika bra i produktionsrollen som vid mikrofonen. Årets vinnare har tidigare skrivit in sig i manifestprisets historieböcker både 2004 och 2009. Nu kan han även stolt skriva in Manifest 2013 i sitt CV.”

Jazz
Bobo Stenson Trio – Indicum
”I en varsam rörelse skapar de kollektiva improvisationerna lyriskt förtätad musik. Ett rakt tilltal och en intensiv känsla fyller ett album som vågar vila i ögonblicket. Årets Manifestpris i jazzkategorin går till en världsklassig trio som aldrig låter tillrättalagd: Bobo Stenson Trio, för skivan Indicium.”

Pop
Niki & The Dove – Instinct
”Det är någonting med blandningen. Mellan mörkt drama och ljus innerlighet, mellan djupbottnade syntslingor och en svävande sångröst. Det är kontrasterna vi älskar, och det är symbiosen som blir magisk.”

SKAP:s och Manifests pris för årets textförfattare
Carolina Wallin-Perez – Där vi en gång var
”Försiktigt skulpterade, ytterst genomtänkta texter. Små melankoliska vardagsbetraktelser som ger känslan av att det ljusnar snarare än svartnar. Vi får inte nog av dig.”

SKAP:s och Manifests pris för årets kompositör 
Per Störby – New Tide Orquesta, How To Climb A Mountain
”Med strama, monotona verktyg mejslas en storartad musikupplevelse fram. Musik som ett äktenskap mellan kargt nordiskt vemod och latinsk blodröd blossande passion.”

Dansband
Sannex – Tillbaka till framtiden
”Det här bandet har en förmåga att modernisera dansbandsmusiken utan att därför göra avkall på dansbarheten. Albumet lyckas också förmedla det genuina gung och den spelglädje som bandet visar på scenen. Samtidigt som man förvaltar arvet från tidigare generationer av bandet, så svävar det en fräschör och ett nytänkande över albumet.”

Singer/songwriter
The Tallest Man On Earth – There’s no leaving now
”Det gör skillnad när det är på liv och död. Det krävs mod, styrka och skicklighet att våga låta den brinnande passionen rinna genom varje ton, fras och andetag. Med unikt säregen röst, fullkomliga melodier och briljant gitarrspel har denna karismatiska och kompromisslöse artist blivit en världsangelägenhet.”

Årets nykomling
Killerball
”Den här gruppen golvade juryn med ett skönt sväng, uppbackat av schyssta harmonier och grym sång, som får en att längta efter varma sommarkvällar i goda vänners sällskap. Med tidlösa melodier och klassisk rythm & blues känsla har denna grupp en lång karriär framför sig.”

Hårdrock
Witchcraft – Legend
”Det sägs att allting går i cykler. Runt, runt. Som ett hjul – i framåtrörelse. Årets vinnare i kategorin hårdrock fullbordar varvet till skarven mellan 60- och 70-tal, fast med styret mot den ljusnande framtiden – som med all säkerhet är deras. Utan vidare ceremonier säger vi därför grattis till årets pristagare: Witchcraft!”

Årets live
Refused
”Vem kunde tro att det som skapades på ett källargolv 1992 i Umeå kunde vara lika hårt, lika livsfarligt, lika kompromisslöst, lika engagerande och kanske till och med ännu bättre år 2012? Det var det. Och det är därför vi vill utse REFUSED till vinnare av årets livepris.”

Årets indie
TEG Publishing
”I år vill Manifest premiera ett relativt nystartat bolag som med små resurser, kombinerat med en fantastisk fingertoppskänsla och nytänkande marknadsföring, lyckats sprida god konst inom såväl Litteraturen, Filmen som inom Musiken. Från sin bas i Norrbotten har man på kort tid skapat framgångar för artister som Mattias Alkberg, Maria Eriksson, Magnus Ekelund, författaren Po Tidholm och musikerna och filmarna Jonas och Anders Teglund.”

Årets musikvideo (utdelat på Göteborgs filmfestival)
Lucas Nord feat. Urban Cone – Let Us Stay Young. Regi: Mats Udd
”Vinnaren av årets musikvideo har skapat en symfoni av längtan, lekfullhet, lust och värme med hjälp av enkla medel i form av ljus, färg och rytm. En upplevelse som får våra sinnen att minnas ruset vi känner i oss en tidig sommarmorgon, när en ny dag gryr, men våra kroppar och själar är fortfarande i extas, vi vill aldrig sluta dansa. Just där och då är vi odödliga. 'Do not fall a sleep tonight, this WILL be a night to remember'.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska musikgalor

Mer i ämnet