Gwen Stefani och Tony Kunal från bandet No Doubt. Foto: Ap/Scanpix

No Doubt anklagas för rasism

Uppdaterad
Publicerad

Bandet No Doubt drar tillbaka sin nya musikvideo från nätet, efter rasismanklagelser.

Den amerikanska popgruppen No Doubt, med sångerskan Gwen Stefani i spetsen, gjorde comeback i september, efter ett längre uppehåll. Bandet har hunnit släppa singel nummer två från nya albumet ”Push and Shove” med tillhörande musikvideo.

Men nu har bandet plockat bort videon från sin Youtube-kanal och liknande webbsajter.

Cowboys mot indianer

Orsaken är, enligt brittiska The Guardian, att No Doubt anklagas för en stereotyp och rasistisk tolkning av USA:s urinvånare. I musikvideon till ”Looking Hot”, som fortfarande går att hitta på nätet, är bandmedlemmarna klädda som överdrivna cowboys och indianer, med mycket färger och en känsla av tecknade serier.

”Indianerna” har fest kring lägerelden och kämpar mot cowboys med hjälp av spjut. Videon är regisserad av Melina Matsoukas, som tidigare har jobbat med exempelvis Rihanna och Lily Allen.

Går ut med offentlig ursäkt

På söndagen gick No Doubt ut med en ursäkt på sin hemsida. De skriver bland annat: ”Som ett flerrasigt band bygger vi på en grund av både olikheter och hänsyn för andra kulturer. Vårt syfte med den nya videon var aldrig att förolämpa, såra eller trivialisera USA:s ursprungsbefolkning, deras kultur eller historia” och ”att såra någon är inte en del av vilka vi är”.

I kommentarsfält på nätet förs nu en livlig diskussion, där vissa tycker att det handlar om övertolkning när man anklagar No Doubt-videon för rasism, medan andra tycker att musikvideon är klart fördomsfull och upprörande. Bandet No Doubt föddes 1986 och är känt för hits som ”Don't speak” och ”Hey baby”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.