Norska black metal-bandet Taake ställer in USA-turné efter AFA-protester

Uppdaterad
Publicerad

Black metal-veteranerna Taake ställer in 10 spelningar på sin kommande USA-turné efter att AFA och rapparen Talib Kweli anklagat bandet för antisemitism och islamofobi.

Turnén skulle ha börjat i slutet av mars, men efter kraftiga protester från amerikanska antirasister har fler än hälften av spelningarna bokats av.

Efter protester från den våldsbejakande antifascistgruppen AFA ställdes en spelning i New York in. Sedan har protesterna spridit sig till flera städer.

Rapveteranen Talib Kweli ställde in sin spelning på Riot Room i Kansas City, i protest mot att Taake var bokade på samma klubb. På måndagen twittrade han och kallade Taake ett ”nazistband”.

Nu har 10 av 19 spelningar på turnén ställts in.

– Jag är orolig att det kan bli våldsamt. Det handlar inte om huruvida jag vill se bandet eller inte. Jag oroar mig för mina kunders säkerhet, säger Tom Gaffey, chef för The Phoenix Theater i Kalifornien till Newsweek.

Hade svastika på bröstet

Bakgrunden till protesterna är en händelse 2007 där Taakes sångare och enda fasta medlem Hoest under en spelning i Tyskland uppträdde med en svastika målad på bröstet.

Hoest, som inte kallar sig satanist, men har påpekat att han sålt sin själ till djävulen, har flera gånger sedan dess understrukit att han inte är nazist, även om han är för ondska.

– Vi är definitivt inte nazister. Vi bara använde den symbolen som ytterligare en symbol för ondska. De vanliga symbolerna – pentagrammet och det upp och nervända korset – orsakar inga reaktioner längre, sa Hoest till tidningen Terrorizer.

”Åt helvete med Muhammedanerna”

Men de amerikanska protesterna gäller också antimuslimska texter från black metal-bandet. ”Till helvete med Muhammed og Muhammedanerna” sjunger Hoest i låten Orkan från albumet Noregs vapen.

Samma textstycke orsakade protester i Norge 2012 i samband med att bandet nominerades till Spellemannen, den norska motsvarigheten till Grammisen.

Bandets manager Bjørnar Erevik Nilsen säger till Newsweek att citatet måste ses i sitt sammanhang.

– Det är ett black metal-band, så det är antireligiöst till sin natur. Det finns liknande rader i låten om kyrkan och kristendomen.

Del av en våldsam subkultur

Taake (vilket betyder dimma på norska) bildades 1993 under namnet Thule och var en del av den norska vågen av black metal, en extrem form av hårdrock och en subkultur som chockade musikvärlden när den kunde knytas till en rad kyrkbränder, självmord och mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.