Foto: TT

Nu ska de unga in i orkestrarna

Uppdaterad
Publicerad

Få unga musiker tar plats i de stora orkestrarna. Kungliga Filharmonikerna och Musikhögskolan i Piteå försöker nu ändra på det genom att starta en internationell orkesterakademi.

– Vi har sett att väldigt begåvade ungdomar som gått en grundutbildning på musikhögskolorna ändå har svårt att vinna provspelningar. De saknar den orkestererfarenhet som krävs för att erövra de här åtråvärda platserna, säger Stefan Forsberg, chef på Stockholms konserthus där utbildningen kommer vara förlagd.

Räcker inte med musikhögskolan

I ett försök att stärka yngre förmågor drar man igång projektet ”RSPO Orchestra Academy”, en ettårig utbildning där de lovande orkestermusiker som väljs ut får möjlighet att arbeta med Filharmonikerna. Förebild är ett liknande projekt som Berlinerfilharmonikerna drivit i flera år.

– Man får jobba med orkestern i ett tiotal konsertproduktioner och våra stämledare kommer undervisa i hur man spelar de stora solona i orkesterrepertoaren, säger Stefan Forsberg.

Varför har unga musiker så svårt att komma in i orkestrarna?

– Orkesterstandarden är väldigt hög, såväl i Sverige som runt om i Europa. Det krävs att man kommer i nära kontakt med orkesterspelet väldigt tidigt i utbildningarna – mycket, ofta och så nära det professionella utövandet som möjligt. Det är inte alltid det sker.

Är inte detta något som de borde fått med sig i sin ordinarie musikutbildning?

– Man får ju det, det sker ett fint arbete på våra musikhögskolor. Men just att komma så här nära den professionella orkesterverksamheten är inte lika vanligt.

Fortfarande ont om blåsare

För ett år sedan uttryckte Stefan Forsberg oro inför den skrala återväxten på klassiska blåsare i landet.

Läget har inte förändrats, säger han, och berättar att Filharmonikerna nu planerar att bygga ut sin verksamhet riktad mot skolelever.

–  Nu till hösten kommer vi bjuda in barn från Kulturskolan till Konserthuset där de får möta instrumenten, ta del av utställningar och träffa pedagoger. Det är ett upprop kring att det faktiskt är väldigt roligt att spela ett klassiskt instrument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.