Sarah Assbring. Foto: Kulturnyheterna

”Man har ett ansvar att ta ställning”

Uppdaterad
Publicerad

Kravallerna i London blev en väckarklocka för Sarah Assbring. På nya skivan med El Perro Del Mar har hon för första gången ett samhällskritiskt stråk i sin musik.

Sarah Assbring har skapat lågmäld indiepop sedan 2003, med sin karaktäristiska sångröst i centrum. Men på nya skivan ”Pale Fire” hör vi en helt ny El Perro Del Mar – ljudbilden lånar från både dubstep, house och hiphop.

– Jag ville ta ett väldigt gränslöst, lekfullt grepp om min musik den här gången. I och med det ville jag också baka in alla de influenser jag har musikaliskt, säger hon.

Men det är inte bara soundet som är nytt. För första gången vågar El Perro Del Mar vara politisk. Inspirationen kom när hon följde de våldsamma upploppen i London.

– Jag blev väldigt engagerad i upploppen. Det kändes logiskt för tiden på något sätt. Allt eftersom jag började höra hur analysen av den här yttringen blev så blev jag väldigt upprörd. Jag tyckte att det var en människofientlig analys av unga människor, säger hon.

Det ledde till en ny etablissemangskritisk låt.

– Jag kände mig väldigt feg att göra något som tar politisk ställning. Det här gav mig blodad tand att göra det med den här låten. Det är en dörr som har öppnats när jag inser att man har ett ansvar att ta ställning, säger hon.

Reporter i inslaget: Rebecka Ljung.

Fotograf: Andreas Hult.

Klippning: Andreas Idén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer