Ny julskiva med oväntade influenser

Uppdaterad
Publicerad

Med toner och text hämtade från barockens Latinamerika tar sig musikern och musikforskaren Peter Pontvik an en ny genre. Resultatet har blivit en annorlunda julskiva.

Man brukar prata om World music, där folkmusik från olika delar av världen blandas. Men musikern Peter Pontvik och hans Ensemble Villancico har specialiserat sig på ett nytt koncept: Early world music.

— Det är musik från 1600-talets Latinamerika. Den europeiska närvaron blandades med de indianska och afrikanska kulturerna, säger tonsättaren Peter Pontvik.

Det har krävts många års forskningsarbete för att landa i skivan ”Tambalagumba”. Musiken har hittats i arkiv och gamla katedraler, för att sedan transkriberas och göras om till moderna noter och texter.

Jesusbarnet i fokus

Texterna återkommer ofta till julen. En högtid viktig inom den katolska kyrkan, som varit en av de viktiga influenserna i early world-musiken.

— Det är många stycken som handlar om Jesusbarnet och födelsen, så det är extra kul att spela de här låtarna till jul, säger gambisten Magdalena Mårding.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.